Bespaar tijd en geld. Wij vergelijken de aanbiedingen van autoverhuurders in Bulgarije voor u.
EasyTerra Autohuur Bulgarije is een onafhankelijke prijsvergelijker voor autoverhuur. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in ons systeem vergeleken, zodat u als klant altijd tegen een gunstige prijs uw huurauto bij ons kunt boeken.
Of je nu op zoek bent naar een kleine huurauto of een stationwagon voor het hele gezin. Wij hebben altijd een geschikte auto voor de laagste prijs. Hieronder staan enkele voorbeelden uit ons aanbod in Bulgarije
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.
Op deze bestemming (Bulgarije) is januari de voordeligste maand om een auto uit de mini klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Bulgarije) is januari de voordeligste maand om een auto uit de economy klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Bulgarije) is januari de voordeligste maand om een auto uit de compact klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Bulgarije) is november de voordeligste maand om een auto uit de intermediate klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Bulgarije) is maart de voordeligste maand om een auto uit de standaard klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Bulgarije) is oktober de voordeligste maand om een auto uit de fullsize klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Bulgarije) is oktober de voordeligste maand om een auto uit de luxury klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Bulgarije) is januari de voordeligste maand om een stationwagon te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Bulgarije) is november de voordeligste maand om een SUV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Bulgarije) is oktober de voordeligste maand om een MPV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Bulgarije) is maart de voordeligste maand om een personenbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Bulgarije) is januari de voordeligste maand om een cabrio te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Bulgarije) is mei de voordeligste maand om een sedan te huren. Je betaalt dan gemiddeld
EasyTerra Autohuur vergelijkt de autohuur prijzen op onderstaande bestemmingen
Bulgarije ontdek je het beste met een huurauto. EasyTerra Autohuur heeft ruim 7 ophaallocaties in Bulgarije. Zo is er altijd wel een ophaallocatie in de buurt van jouw bestemming.
Bulgarije ligt in Zuidoost-Europa, aan de Zwarte Zee. Het land is onderdeel van de Balkan. Sterker nog, dit schiereiland ontleent zijn naam aan een bergketen die in Bulgarije ligt. De hoofdstad van het land is Sofia. Met meer dan een miljoen inwoners is het ook de grootste stad van het land. In heel Bulgarije wonen zo'n 7,3 miljoen inwoners.
Bezoekers van dit land kunnen de historie proeven in schilderachtige plaatsen als Veliko Tarnovo en Plovdiv. Ook prachtige kloosters en kerken zijn bewaard gebleven en wachten in hun natuurlijke omgeving op nieuwe bezoekers. In dit Oost-Europese land liggen heerlijke wijnen voor liefhebbers in het verschiet. In de zomer wachten de stranden aan de Zwarte Zee op de gasten die komen voor warmte en ontspanning. In de winter kunnen sportieve toeristen zich uitleven op de pistes in de besneeuwde bergen.
Bulgarije is een land dat worstelt om mee te draaien in Europa. Het is daardoor ook een land dat nu nog te ontdekken valt, voordat de rest van Europa de mooie natuur en de rijke geschiedenis van Bulgarije zal opmerken.
Zo'n zesduizend jaar voor Christus bewoonden de Thraciërs het gebied dat tegenwoordig Bulgarije wordt genoemd. Ze leefden hier vele eeuwen, maar in 345 v.Chr. werden ze overwonnen door de Macedoniërs. Slechts vijftig jaar duurde deze overheersing. Vervolgens drongen de Romeinen het gebied binnen in 72 v.Chr. Ze deden er honderd jaar over om de Thraciërs te onderwerpen. Ook Goten, Vandalen en Hunnen deden hun best in de eeuwen die volgden om het gebied in handen te krijgen. Ergens achter in de vijfde eeuw na Christus arriveerden de Slaven in Bulgarije. Weer tweehonderd jaar daarna kregen de Bolgaren, die ook gaan onder de naam Protobulgaren, het gebied in handen. Zij kwamen het gebied binnen vanuit Centraal Azië. Het volk integreerde met de Slavische bevolking. Onder leiding van Khan Asparuch stichtte dit volk in de zevende eeuw na Christus het Eerste Bulgaarse Rijk.
In het jaar 865 probeerde Tsaar Boris I zijn rijk bij elkaar te houden en het volk te verenigen door het christendom te omarmen. Vanaf dat moment was het Bulgaarse Rijk christelijk. Kerken en kloosters werden gesticht.
Rond het jaar duizend hadden de Byzantijnen de macht overgenomen. In 1185 werden de Byzantijnen er echter uitgegooid en werd het Tweede Bulgaarse Rijk gesticht. Het rijk bleef voortbestaan tot de veertiende eeuw. Toen kwamen namelijk de Ottomanen, die binnen dertig jaar heel de Balkan veroverden. Veel kerken en kloosters werden gesloten.
De Bulgaarse nationaliteit ging uiteindelijk onder heerschappij van de Ottomanen niet verloren. Een belangrijke nationalistische opleving kwam op in 1672. De Bulgaarse monnik Paisii Hilendarski had een boek geschreven en reisde door heel Bulgarije om zijn geschiedenis van het Slavisch Bulgaarse volk voor te lezen aan de ongeletterde bevolking. Zo laaide het vergeten vuur van 'Bulgaar zijn' weer op onder de mensen.
Een andere persoonlijkheid die veel geroemd wordt in Bulgarije is Vasil Levski. Deze negentiende eeuwse revolutionair reisde naar Roemenië, Belgrado en vele andere plaatsen om revolutionaire cellen op te richten tegen de Ottomaanse overheersers. In 1873 werd hij gearresteerd en opgehangen in Sofia. Hij maakte zodoende niet meer mee dat Bulgarije in 1878 zijn zelfbestuur terugkreeg binnen het Ottomaanse Rijk. Dertig jaar later in 1908 was Bulgarije een zelfstandig koninkrijk.
Met de Ottomaanse invloed moest vervolgens afgerekend worden tijden de Eerste Balkanoorlog. Deze korte oorlog was zeer wreed van aard. Uiteindelijk verloren de Ottomanen vrijwel hun gehele Europese territorium. De Tweede Balkanoorlog volgde direct op de eerste. Bulgarije werd in deze oorlog gedwongen het eerder veroverde gebied aan de omliggende landen af te staan. In de zomer van 1913 eindigde deze Tweede Balkanoorlog.
In 1914 begon de Eerste Wereldoorlog. In eerste instantie werd deze oorlog gezien als een derde Balkanoorlog. Toen echter duidelijk werd dat er meer speelde, kreeg de oorlog zijn huidige benaming. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Bulgarije terecht onder het communistische regime van de Sovjet Republiek. Bulgarije was de meest welvarende van de Oostbloklanden. In 1989 liet het land zijn communistische tijdperk achter zich en was vanaf toen een democratische staat.
Het land heeft meer dan zeven miljoen inwoners. Opvallend is dat het aantal Bulgaren daalt. Driekwart van de Bulgaarse bevolking leeft in steden. Veruit de meeste inwoners zijn etnische Bulgaren. Daarnaast leeft er een aanzienlijke minderheid Turken in het land. Er zijn kleine groepen Roma, Russen, Armeniërs en Macedoniërs.
Officieel was Bulgarije ten tijde van het communisme atheïstisch, maar vandaag de dag is bijna negentig procent van de Bulgaren Bulgaars-orthodox. In de Rodopebergen wonen nog ongeveer 250.000 Pomaken, alhoewel hun precieze aantal onbekend is. Dit zijn oorspronkelijk Bulgaren die zich onder het Ottomaanse bewind tussen de zestiende en achttiende eeuw, bekeerden tot de islam. Alles bij elkaar is zo'n dertien procent van de inwoners van Bulgarije moslim. In principe zijn deze gelovigen sunni moslims, maar in de loop van de tijd heeft de islam zoveel invloeden van het christendom gehad, dat de religie die ontstaan is zelfs aangeduid wordt als Balkan islam. In de jaren negentig van de vorige eeuw is een groot aantal Pomaken weer overgegaan tot het christendom.
In Bulgarije wordt Bulgaars gesproken. Het is een Slavische taal die in het cyrillisch wordt geschreven. De Turkse en Roma minderheden spreken voornamelijk hun eigen taal. Oudere mensen spreken soms Russisch als tweede taal. Sommige Bulgaren kunnen een beetje Frans of Duits. In de toeristische sector is het vrij gebruikelijk dat men ook het Engels machtig is.
Sinds 1990 is Bulgarije een parlementaire democratie. De minister-president staat aan het hoofd van het eenkamerparlement. Verkiezingen voor deze Nationale Vergadering (Narodno Sobranie), die uit 240 leden bestaat, worden een keer in de vier jaar gehouden. De volgende verkiezingen staan gepland voor de zomer van 2009. Een keer in de vijf jaar schrijft men in Bulgarije presidentsverkiezingen uit. Het volk kiest zijn president rechtstreeks. In 2006 is Georgi Parvanov aan zijn tweede regeerperiode begonnen. Hij is de eerste democratisch gekozen socialistische president van Bulgarije. De president en de Nationale Vergadering regeren over 28 provincies. Deze zijn weer onderverdeeld in gemeentes.
Al sinds 1955 is Bulgarije lid van de Verenigde Naties. Vervolgens voegde het land zich in 2004 bij de NAVO. Sinds januari 2007 is Bulgarije ook lid geworden van de Europese Unie.
Bulgarije staat genoteerd als het armste land van de Europese Unie. Na de val van het communisme klapte de economie in elkaar in Bulgarije. Desalniettemin gaat de economie de laatste jaren aanzienlijk vooruit. Na de Tweede Wereldoorlog is Bulgarije onder invloed van het communistische regime geïndustrialiseerd. Belangrijke Bulgaarse sectoren in de industrie zijn onder andere machinebouw, metaalbewerking en voedselverwerking. Van oorsprong is de agrarische sector echter zeer belangrijk. Een vijfde deel van de arbeiders werkt in de landbouw. Graan, koolzaad en tabak zijn enkele van de gewassen die in het land groeien. Ook wijngaarden ziet men veel. De productie van wijn en de traditionele brandewijn is belangrijk voor de economie. Bulgarije heeft sinds de val van het communisme zijn economie geprivatiseerd. Nog altijd voert Bulgarije wel voornamelijk handel met de voormalige Sovjetlanden.
Op dit moment betaalt men in Bulgarije nog met de lev. Het is de bedoeling dat tegen 2011 de euro wordt ingevoerd.
Op de grens van Europa en Azië ligt het bijna 111 duizend vierkante kilometer grote Bulgarije. Het vormt het hart van het Balkanschiereiland. In het oosten begrenst de Zwarte Zee Bulgarije. In het zuiden liggen Griekenland en de poort naar Azië: Turkije. Servië en Macedonië bakenen aan de westkant het land af en ten slotte stroomt de Donau als natuurlijke grens langs de bovenkant van Bulgarije. Aan de andere kant van de rivier ligt Roemenië. Van oost naar west loopt het Balkangebergte. De Bulgaren geven deze bergen echter een andere naam. Zij noemen ze Stara Planina, 'Oude Berg'. Een ander gebergte in Bulgarije vormen de Rodopen. Het overgrote gedeelte van deze bergen ligt in Bulgarije, de rest in Griekenland. De hoogste berg is Goljam Perelik. Deze is 2191 meter hoog. Tussen de bergen lopen kloven met grote grotten en natuurlijke waterbronnen. Opvallende rotsformaties zijn door de tand des tijds uitgesleten. Af en toe doemen bergmeren en stuwmeren op in het landschap. In het westen van Bulgarije liggen de hoogste bergen van het land. Het Rilagebergte is tevens het hoogste gebergte van de Balkan. Dit Nationaal Park ligt zo'n honderd kilometer ten zuiden van Sofia en herbergt behalve beschermde flora en fauna ook het Rilaklooster. Het orthodoxe klooster uit het jaar 946 staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en symboliseert voor de Bulgaren de overwinning op het juk van de Turken.
De kustlijn van Bulgarije heeft mooie plekken om te zonnen en te zwemmen in de zomer. De belangrijkste havenstad is Varna. Tussen de bergen van de Balkan en de Donau ligt een vruchtbaar plateau. Behalve de Donau zijn de Maritsa en de Strimon belangrijke rivieren.
Bulgarije heeft een Midden-Europees landklimaat. Dit houdt in dat de zomers warm zijn en de winters koud. Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar. In de winter valt er sneeuw, vooral in de bergen. De natste periode duurt van april tot juni. De Zwarte Zee heeft zijn invloed in het oosten van Bulgarije; de temperaturen zijn hier meer gematigd. Door het Rodopegebergte heeft het meer gematigde Mediterrane klimaat geen invloed.
Bulgarije is een belangrijke verkeersader tussen Azië, Europa en het Midden Oosten. De wegen zijn echter niet in al te beste staat. Binnen de bebouwde kom mogen automobilisten vijftig km/u rijden. Buiten de bebouwde kom is de snelheidslimiet negentig km/u op nationale wegen en honderdtwintig km/u op snelwegen. Voor motorrijders zijn deze limieten respectievelijk vijftig, tachtig en honderd km/u. Veel snelwegen moeten nog worden aangelegd. Aangezien voor Bulgaarse wegen betaald moet worden, kan het beste een blauw of groen vignet gekocht worden. Plaatsnaamborden en wegwijzers zijn allemaal in het cyrillisch.
Treinen zijn punctueel, alhoewel niet bijzonder comfortabel. Er zijn drie categorieën, te weten ekspresen (expres), barz (snel) en patnicheski (langzaam). Het is mogelijk om zowel eerste als tweede klas te reizen.
Bussen rijden tussen alle grote steden. Ook de dorpen worden op deze manier verbonden met elkaar en met de steden. Naast de busmaatschappij die eigendom is van de staat, zijn er ook private busmaatschappijen. Deze laatste hebben comfortabeler bussen. Bovendien kunnen plaatsen in deze bussen van tevoren geboekt worden. De nog snellere minibussen rijden over kleine afstanden en zijn aan te raden.
In de grotere steden rijden ook bussen, trams en trolleys.
Vanuit Bulgarije gaat niet veel verkeer over de Zwarte Zee naar buurlanden. In de zomermaanden varen luxere boten van Varna naar Istanbul in Turkije, Odessa, Sebastopel en Jalta in de Oekraïne en Sochi in Rusland.
Er zijn vijf internationale luchthavens in Bulgarije. Deze liggen nabij de steden Sofia, Varna, Boergas, Plovdiv en Gorna Oryahovitsa. Ook is het mogelijk vanaf Sofia Airport naar Varna Airport te vliegen en omgekeerd, of tussen Sofia en Boergas Airport.
In traditionele taveernen, mehana genaamd, komt men terecht in een authentieke sfeer, vaak met obers en serveersters in kledendracht. Traditionele voorgerechten die worden aanbevolen zijn bijvoorbeeld topcheta supa, een cremesoep met gehaktballetjes, tarator, een koude salade van komkommer, yoghurt en walnoten, of shopska, een salade van komkommer, tomaten, kaas en uien. Populaire hoofdgerechten zijn kebabche, kyufte en musaka. De eerste twee gerechten lijken op elkaar. Beide bestaan uit gegrild kruidig gehakt. Het is voornamelijk de vorm die verschilt. Musaka is een traditioneel gerecht van lagen aardappelen en gehakt. Ten slotte heeft de Bulgaarse keuken nog twee gerechten die de moeite zeker waard zijn. Kavarma wordt gemaakt van vlees en groenten in een aardewerken pot. Plakiya is een gerecht van vis en rijst.
Voor een kwaliteitswijn bij het eten is men in Bulgarije aan het juiste adres. Er zijn vijf wijnstreken in het land. Wijnboeren produceren zowel witte als rode wijnen. Uit het zuiden komen de lekkerste rode wijnen. Met uitzondering van de berggebieden, treft men overal wel wijngaarden. Bulgaars bier is zeker ook het proeven waard. Er zijn een aantal nationale bieren. De provinciale brouwerijen brouwen echter bieren die vaak lekkerder smaken.
De Bulgaarse tijd is GMT/UTC+ 2. In de zomer komt er nog een uur bij.
Hotels in Bulgarije hebben een classificatiesysteem van één tot vijf sterren. Aan de Zwarte Zee zijn veel hotels gesloten gedurende de winter. In de skigebieden is het precies omgekeerd; hotels openen hun deuren daar in de wintermaanden.
Hostels of jeugdherbergen zijn niet eenvoudig te vinden in Bulgarije. Ze zijn er wel, maar er is geen overkoepelende organisatie die ze vertegenwoordigt of toegankelijk maakt. Bovendien richten ze zich voornamelijk op de Bulgaren zelf, waardoor toeristen gedwongen worden zich het Bulgaars eigen te maken, of ergens anders onderdak te zoeken.
Campings zijn in Bulgarije niet in overvloed aanwezig. Er is daarnaast ook weinig luxe of comfort te vinden. De campings die er zijn hebben niet altijd een bijzonder mooie locatie. Tussen november en april zijn de meeste camping gesloten. Aan de Zwarte Zee zijn sommige alleen open tussen juni en september.
Trekkershutten in de bergen zijn gedurende de zomermaanden geopend. Nabij skigebieden zijn veel hutten ook 's winters open. Het is niet nodig van tevoren een plaats te reserveren.
Het is mogelijk onderdak te vinden bij particulieren. De kamers zijn vaak schoon en comfortabel. Het sanitair is meestal gemeenschappelijk.
Voor meer informatie over Bulgarije raden wij u, naast zoeken met Google, de volgende bronnen aan:
Onderstaande vragen en antwoorden zijn een selectie van meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij kijk dan even op de faq pagina. Of neem contact met ons op.