Bespaar tijd en geld. Wij vergelijken de aanbiedingen van autoverhuurders in IJsland voor u.
EasyTerra Autohuur IJsland is een onafhankelijke prijsvergelijker voor autoverhuur. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in ons systeem vergeleken, zodat u als klant altijd tegen een gunstige prijs uw huurauto bij ons kunt boeken.
Of je nu op zoek bent naar een kleine huurauto of een stationwagon voor het hele gezin. Wij hebben altijd een geschikte auto voor de laagste prijs. Hieronder staan enkele voorbeelden uit ons aanbod in IJsland
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.
Op deze bestemming (IJsland) is november de voordeligste maand om een auto uit de mini klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (IJsland) is november de voordeligste maand om een auto uit de economy klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (IJsland) is november de voordeligste maand om een auto uit de compact klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (IJsland) is november de voordeligste maand om een auto uit de intermediate klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (IJsland) is november de voordeligste maand om een auto uit de standaard klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (IJsland) is november de voordeligste maand om een auto uit de fullsize klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (IJsland) is november de voordeligste maand om een auto uit de luxury klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (IJsland) is november de voordeligste maand om een stationwagon te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (IJsland) is februari de voordeligste maand om een SUV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (IJsland) is november de voordeligste maand om een MPV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (IJsland) is november de voordeligste maand om een personenbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (IJsland) is mei de voordeligste maand om een sedan te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (IJsland) is november de voordeligste maand om een bestelbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld
EasyTerra Autohuur vergelijkt de autohuur prijzen op onderstaande bestemmingen
IJsland ontdek je het beste met een huurauto. EasyTerra Autohuur heeft ruim 16 ophaallocaties in IJsland. Zo is er altijd wel een ophaallocatie in de buurt van jouw bestemming.
IJsland staat bekend om haar prachtige natuurlandschappen. De gletsjers, sneeuw, vulkanen en geisers maken het land sprookjesachtig mooi. Het landschap is ruig, onaangetast en enorm uitgestrekt. Vooral voor natuurliefhebbers is dit land zeker het bezoeken waard. IJsland is bovendien rijk aan vele vis- en vogelsoorten. De hoofdstad Reykjavík biedt een leuke afwisseling met een breed scala aan restaurantjes, winkels en musea. Sportliefhebbers kunnen er paardrijden, vissen, wandelen of fietsen. In de winter kunt u op een sneeuwscooter rijden en in de zomer worden er bovendien tochten over gletsjers georganiseerd.
Miljoenen jaren geleden ontstond er, als gevolg van vulkanische uitbarstingen, een eiland in de Atlantische Oceaan. Dit eiland kennen we tegenwoordig als IJsland. Er bestaat onzekerheid over wie het eiland ontdekt heeft en wie de eerste bewoners waren. Vaak wordt aangenomen dat de Ierse monniken die zich er in de achtste eeuw vestigden, de eerste bewoners waren.
Daarna kwamen de Vikingen naar IJsland en stichtten verscheidene nederzettingen langs de kust. De Vikingen richtten een parlement op om wetten af te kondigen of te verbeteren. Dit werd het ‘Althing’ genoemd en tegenwoordig wordt dit parlement als de oudste ter wereld beschouwd.
In 1262 verloor IJsland haar onafhankelijkheid en werd onderworpen aan Noorwegen. Nadat Noorwegen en Denemarken een eeuw later hun koninkrijken hadden verenigd onder een monarch, kwam IJsland onder Deens bestuur. Het heeft lang geduurd voordat IJsland eindelijk haar autonomie weer terug kreeg. Tot die tijd werden de IJslanders gedwongen om het Lutherse geloof aan te hangen. Ook werd IJsland verplicht om uitsluitend met Denemarken te handelen.
Pas in 1918 werd IJsland weer een zelfstandig koninkrijk. Het land bleef echter wel met Denemarken verbonden onder dezelfde koning. In 1944 werd de republiek IJsland uitgeroepen. Denemarken was in die tijd bezet door Duitsland. Twee jaar later trad IJsland toe tot de Verenigde Naties.
IJsland werd ook lid van de EVA: de Europese Vrije Handelsassociatie. In 1993 werd er een akkoord gesloten tussen de EVA-landen en de EG. IJsland kreeg toen vrije toegang tot de Europese markt voor vis.
IJsland is het dunst bevolkte land van Europa. Er wonen in totaal nog geen 300.000 mensen en slechts 20% van het hele land is bewoonbaar (aan de west- en zuidkust). Meer dan helft van het totale aantal inwoners woont in of om de hoofdstad van het land, Reykjavík. De drie andere grote steden van IJsland, namelijk Kópavogur, Hafnarfjördur en Akureyri, tellen aanzienlijk minder inwoners. De meeste inwoners van IJsland zijn afstammelingen van de Vikingen. Andere inwoners hebben Schotse en Ierse voorouders die vroeger naar IJsland geëmigreerd zijn. Het grootste deel van de buitenlanders is afkomstig uit Denemarken.
De Evangelisch Lutherse Kerk is de staatskerk van het land. Bij geboorte wordt een IJslander lid van deze kerk. Maar liefst 85% van de bevolking is dan ook Evangelisch Luthers. Overige inwoners zijn aanhangers van het katholieke geloof of het protestantisme en ook gaat 3.6% van de bevolking naar de Vrije Lutherse Kerk van Reykjavík en Hafnarfjörður.
De nationale taal is het IJslands. Deze taal lijkt nog veel op de oorspronkelijke taal van de Vikingen en bevat letters die nergens in Europa meer voorkomen. De taalklanken zijn echter wel iets veranderd. Verder spreken veel IJslanders Engels of Deens.
Een belangrijk aspect uit de IJslandse cultuur zijn de sagen en legenden die van generatie op generatie overgedragen worden. Deze vertellingen gaan vaak over trollen, elfen, geesten, vikingkoningen en Germaanse goden. De middeleeuwse IJslandse literatuur heeft bijgedragen aan de wereldcultuur.
In 1944 werd de republiek IJsland uitgeroepen. IJsland is een parlementaire democratie met aan het hoofd de president. De president heeft samen met het parlement (Althing) de wetgevende macht in handen. Het parlement bestaat uit 63 leden die voor maximaal vier jaar door het volk gekozen worden. Alle inwoners die achttien jaar of ouder zijn, mogen hun stem uitbrengen tijdens de verkiezingen.
De regering heeft in IJsland de uitvoerende macht. De rechterlijke macht is in handen van de rechtbanken en de Hoge Raad. De president benoemt de ministers. Sinds 1996 is Ólafur Ragnar Grímsson de president van IJsland. Er zijn in totaal tot nu toe vijf presidenten geweest. De president wordt in principe voor een periode van vier jaar gekozen, maar deze mag onbeperkt herkozen worden.
De visserij is de belangrijkste industrie van IJsland. Meer dan 70% van alle exportproducten is uit de viswerkende industrie afkomstig. Het nadeel hiervan is dat de economie niet altijd even stabiel is. De visprijzen schommelen waardoor ook de inkomsten variëren. Dankzij de uitbreiding van het visgebied kan de economie toch gestaag groeien. De belangrijkste vissoorten zijn kabeljauw en haring. Kabeljauw wordt ingevroren, gedroogd of gezouten en vervolgens geëxporteerd. Haring wordt meestal gebruikt voor visolie.
De bodem in IJsland is voor het grootste deel niet geschikt voor landbouw. In kleine gebieden worden echter wel aardappelen, suikerbieten en kool geoogst. Verder zijn er voldoende veehouderijen om het eigen land te voorzien van melk en vleesproducten. Er wordt energie gewonnen om huishoudens elektriciteit en heet water te kunnen bieden. Dankzij de talrijke vulkanische gebieden in IJsland wordt meer dan de helft van alle energie geothermisch gewonnen. Er wordt dan gebruik gemaakt van de verschillen in warmte tussen de aardoppervlakte en de diep gelegen warmtereservoirs.
De belangrijkste invoerproducten van IJsland zijn machines, transportmiddelen, aardolie, drank en tabak. Er wordt vooral veel handel gedreven met Groot-Brittannië, Duitsland, Japan, Denemarken, Zweden en Noorwegen.
De levensstandaard in IJsland is hoog. De munteenheid is de Kroon (ISK). Honderd IJslandse kronen zijn ongeveer € 1,23 waard.
IJsland is een eiland in de Atlantische Oceaan. Het ligt tussen Groenland en Noorwegen in. Het land is het meest westelijke land van Europa en de hoofdstad Reykjavík is op haar beurt weer de meest noordelijke hoofdstad ter wereld. De totale oppervlakte van het land bedraagt ongeveer 103.000 km2. Slechts een kwart daarvan is begroeid. Het overige deel van land bestaat uit zand- en grindwoestijnen, gletsjers en vulkanische gronden.
IJsland wordt gekenmerkt door de vele aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, gletsjers en watervallen. De IJslandse Glymur (190 meter) is de hoogste waterval ter wereld. De meest bekende gletsjer is de Vatnajökull, in het zuiden van het land. Deze gletsjer is de op een na grootste gletsjer van Europa. De Vatnajökull is groter dan alle gletsjers in de Alpen en Noorwegen bij elkaar! Verder staat IJsland bekend om haar geisers. Het woord ‘geiser’ is zelfs afkomstig van een IJslandse geiser, namelijk de Geysir. De Hekla is de beroemdste vulkaan. Deze vulkaan is al meer dan 7000 jaar oud.
Opvallend in IJsland is de afwezigheid van bossen. Om bodemerosie te voorkomen is men momenteel wel bezig met het aanplanten van nieuwe bossen. Vanwege de noordelijke ligging en het ruige landschap zijn er bovendien niet veel verschillende diersoorten te vinden. Veel voorkomende dieren zijn vissen, vogels, poolvossen, pony’s en schapen. Stekende insecten, zoals wespen en bijen zult u er niet tegenkomen. Dat is natuurlijk wel weer een voordeel.
IJsland heeft een wisselvallig klimaat dankzij de invloeden van de warme Golfstroom. De zomers zijn kort en koel en de winters zijn zacht. Juli is de warmste maand met temperaturen rond de tien graden Celsius (langs de kust). Januari is de koudste maand. De temperaturen liggen dan onder nul. In het binnenland kan het flink vriezen. In de winter zijn de dagen kort terwijl het ’s zomers nauwelijks of niet donker wordt. Wolken, mist en neerslag komen het hele jaar voor. De beste tijd om het land te bezoeken is van eind mei tot begin augustus.
De beste manier om IJsland te verkennen is met een huurauto. Het openbaar vervoer beperkt zich namelijk tot bussen en veerboten. Op IJsland rijden geen treinen. De bussen en veerboten hebben niet altijd gunstige tijden. In het hoogseizoen is het openbaar vervoer wel iets uitgebreider. Met een huurauto heeft u de mogelijkheid om veel van het land te zien en uw eigen route te volgen. Er gelden wel strenge regels met betrekking tot het alcoholgebruik.
Indien u langere afstanden wilt afleggen, kunt u er ook voor kiezen om een binnenlandse vlucht te boeken. Dit is vaak een relatief goedkoop alternatief. U kunt dit ook combineren met een huurauto. Als u van de ringweg af wilt, heeft u wel een auto met vierwielaandrijving nodig.
Er vliegen verschillende vliegmaatschappijen naar IJsland. Het land heeft twee luchthavens. Bij Reykjavík bevindt zich een luchthaven voor binnenlandse vluchten en vluchten naar Groenland en de Faeröereilanden. De internationale luchthaven, Keflavik, bevindt zich op het schiereiland Reykjanes. Dit schiereiland ligt niet ver bij Reykjavík vandaan.
De scheepvaart is ook een belangrijk transportmiddel op IJsland. De meeste steden en dorpen liggen aan de kust en hebben ijsvrije havens. Reykjavík heeft twee havens: Sæbraut en Sundahöfn. De eerstgenoemde haven wordt vooral gebruikt voor cruiseschepen en dagtochtschepen en Sundahöfn wordt gebruikt voor vrachttransport.
IJsland heeft veel gerechten die nergens anders ter wereld gegeten worden. Toch is de keuken wel beïnvloed door de Deense keuken. De IJslandse gerechten staan vooral bekend om het gebruik van vis. Een IJslandse specialiteit is Hakarl. Dit is niks minder dan bedorven haaienvlees! Het haaienvlees heeft een aantal maanden onder de grond liggen rotten en is daardoor niet dodelijk meer. Hakarl heeft een sterke ammoniaklucht maar is ondanks alles toch erg populair op IJsland.
Een andere specialiteit (waarvan veel mensen wel eens gruwelen) is Svid. Dit is een gekookte schapenkop waar zelfs de ogen nog in zitten. Vooral de tong en de ogen schijnen erg lekker te zijn… Verder wordt Hardfiskur, een schelvis, met een beetje boter als tussendoortje gegeten. Ook wordt er bloedpudding en leverpudding gegeten. Dit is een mix van schapenbloed of schapenlever met meel, niervet en kruiden. Deze vreemde specialiteiten zijn niet in elk restaurant te krijgen en worden vooral met speciale gelegenheden gegeten.
Brennivín is een traditionele IJslandse drank. Het is gemaakt van aardappels en smaakt erg bitter. Deze drank wordt ook wel de ‘Zwarte Dood’ genoemd. Verder wordt er op IJsland erg veel koffie gedronken. Het is niet moeilijk om ergens een leuk terrasje te vinden om een kop koffie te drinken. Alcohol is erg duur en mag pas geconsumeerd worden vanaf 20 jaar. Dineren is niet goedkoop. Het is niet gebruikelijk om een fooi te geven, dit is vaak al bij de rekening inbegrepen.
IJsland is een echt kampeerland. Kamperen is natuurlijk vooral in de zomermaanden erg populair. U mag hier zelfs op veel plaatsen vrij kamperen. De campings zijn eenvoudig en niet duur. Vooral in de nationale parken zijn prachtige kampeergronden te vinden. Het is wel handig om een eigen kooktoestelletje mee te nemen. De campings zijn geopend van half juni tot half september. Op verschillende plaatsen in IJsland zijn veel hotels te vinden. Vooral in en rond Reykjavík zult u een hotel naar wens kunnen vinden. Ook kunt u door het hele land vakantiewoningen huren. Dit kan het hele jaar door. De vakantiewoningen bevinden zich meestal aan zee of aan een meer in de bergen. Verder zijn er boerderijen waar overnachtingen geboekt kunnen worden. Voor mensen die voor minder geld willen overnachten, is er tot slot ook de mogelijkheid om in jeugdherbergen te slapen.
IJsland heeft tijdzone GMT + 0. Het land heeft geen verschil in winter- en zomertijd.
Voor meer informatie over IJsland raden wij u naast zoeken met Google de volgende bronnen aan:
Onderstaande vragen en antwoorden zijn een selectie van meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij kijk dan even op de faq pagina. Of neem contact met ons op.