Bespaar tijd en geld. Wij vergelijken de aanbiedingen van autoverhuurders in Kroatië voor u.
EasyTerra Autohuur Kroatië is een onafhankelijke prijsvergelijker voor autoverhuur. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in ons systeem vergeleken, zodat u als klant altijd tegen een gunstige prijs uw huurauto bij ons kunt boeken.
Of je nu op zoek bent naar een kleine huurauto of een stationwagon voor het hele gezin. Wij hebben altijd een geschikte auto voor de laagste prijs. Hieronder staan enkele voorbeelden uit ons aanbod in Kroatië
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.
Op deze bestemming (Kroatië) is januari de voordeligste maand om een auto uit de mini klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Kroatië) is januari de voordeligste maand om een auto uit de economy klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Kroatië) is januari de voordeligste maand om een auto uit de compact klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Kroatië) is januari de voordeligste maand om een auto uit de intermediate klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Kroatië) is november de voordeligste maand om een auto uit de standaard klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Kroatië) is januari de voordeligste maand om een auto uit de fullsize klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Kroatië) is november de voordeligste maand om een auto uit de luxury klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Kroatië) is januari de voordeligste maand om een stationwagon te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Kroatië) is oktober de voordeligste maand om een SUV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Kroatië) is oktober de voordeligste maand om een MPV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Kroatië) is november de voordeligste maand om een personenbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Kroatië) is september de voordeligste maand om een cabrio te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Kroatië) is december de voordeligste maand om een sedan te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Kroatië ontdek je het beste met een huurauto. EasyTerra Autohuur heeft ruim 41 ophaallocaties in Kroatië. Zo is er altijd wel een ophaallocatie in de buurt van jouw bestemming.
Aan de Adriatische Zee, in het Zuidoosten van Europa, ligt het veelzijdige Kroatië. De hoofdstad van Kroatië is Zagreb. De stad met een kleine miljoen inwoners ligt in het noorden van het land, tegen de grens met Slovenië.
Het land is met recht een grote trekpleister voor toeristen. De Adriatische Zee heeft kristalhelder water, veel onaangetaste eilandjes voor de kust en schattige dorpjes langs het water. In kleine vissersplaatsen kan men genieten van het ongerepte uitzicht, onder het genot van de nieuwe visvangst. Een eeuwenlange oefening in het maken van wijnen, geeft de gelegenheid bij het diner te proeven van een van de vele soorten. Daarnaast is het rijke verleden van Kroatië nog terug te vinden in steden als Pula, Split en Dubrovnik. En wie buiten de stad gaat en het binnenland intrekt, kan zich verwonderen over het natuurschoon in een van de nationale parken die Kroatië rijk is.
Het klimaat is van de lente tot en met de herfst zeer aangenaam, wat veel bezoekers uitstekend de gelegenheid geeft dit Balkanland te verkennen.
In het jaar 229 voor Christus stichtten de Romeinen een kolonie dicht bij Split in Dalmatië. Keizer Augustus breidde zijn rijk verder uit. In 285 na Christus trok keizer Diocletianus zich terug in zijn paleis in Split. Vandaag de dag is dit nog altijd de grootste Romeinse ruïne in Oost-Europa. Vervolgens werden bij de verdeling van het rijk in 395 n.Chr. het tegenwoordige Slovenië, Kroatië en Bosnië-Herzegovina bij het West-Romeinse rijk getrokken, terwijl het huidige Servië, Kosovo en Macedonië vanaf die tijd bij het Oost-Europese, of Byzantijnse rijk hoorden.
Slavische volken die oorspronkelijk in het huidige Oekraïne woonden, trokken in de zevende eeuw richting Polen en breidden van daaruit hun macht verder uit naar onder andere Kroatië. In de negende eeuw werd dit gebied gekerstend. Tegelijkertijd kwam het noordelijke deel van het gebied onder Frankische heerschappij en het zuidelijke deel werd Byzantijns. In 925 brak een tijdperk van rust aan toen de Dalmatische hertog Tomislav het noordelijke en het zuidelijke deel samenvoegde in een koninkrijk. Tweehonderd jaar zou de voorspoed duren. Aan het einde van de elfde eeuw verzwakte het rijk en splitste het rijk zich wederom. Het noordelijke deel verenigde zich met Hongarije, om zich zodoende te kunnen beschermen tegen het Byzantijnse Rijk.
Het mocht echter niet baten. In 1242 verwoestte een Tartaarse inval het Hongaars-Kroatische rijk. Vervolgens vielen in de veertiende eeuw de Turken de Balkan binnen en versloegen de Serviërs in 1389 en de Hongaren in 1526. Noord-Kroatië zocht bescherming bij de Habsburgers die over Oostenrijk regeerden. Tot 1918 bleef dit deel behoren tot het Habsburgse rijk. Na de nederlaag die dit rijk geleden had in de Eerste Wereldoorlog, sloten de Kroaten zich aan bij het Servisch, Kroatisch en Sloveens koninkrijk. Na 1929 kreeg dit rijk de naam Joegoslavië. De hoofdstad werd Belgrado, tot grote frustratie van de Kroaten. Van 1918 tot 1943 had Italië een groot deel van Dalmatië in handen.
In 1941 viel Duitsland Joegoslavië binnen. Een fascistisch regime werd doorgevoerd in Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Dit resulteerde in een brute moord op etnische Serviërs, joden en Roma. Josip Broz, afkomstig uit een Kroatisch-Sloveens boerenhuwelijk, streed als Marsal Tito aan het hoofd van een partizanenleger. Later, na de oorlog, werd Tito minister-president van de Joegoslavische Federatie. Er ontstonden vijf deelrepublieken: Kroatië, Servië, Slovenië, Bosnië-Herzegovina en Macedonië. De federale staat was communistisch van aard, maar Kroatië en Slovenië streefden economisch en intellectueel hun federatiegenoten voorbij.
Toen Tito in 1980 overleed, was het land in economische crisis. De verslechterde economische toestanden zorgden voor spanningen onder de verschillende etnische bevolkingsgroepen. De spanning kwam tot een hoogtepunt met de Servische leider Slobodan Milosevic. In 1991 verklaarden Kroatië en Slovenië zich onafhankelijk. Dit luidde het begin in van de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Het oude Joegoslavië erkende de nieuwe landen niet, totdat Duitsland en daarmee veel andere landen de nieuwe staten erkenden. De eerste Kroatische president was Dr. Franjo Tudjman. In 1992 werd Kroatië toegelaten tot de Verenigde Naties. In 1995 trok Kroatië Slovenië binnen en nam het bestuur over. Zo'n vijftien duizend Serviërs vluchtten weg uit het gebied. Uiteindelijk werd in Parijs het Verdrag van Dayton getekend. De traditionele grenzen van Kroatië werden erkend, het bezette deel van Slovenië werd wederom afgestaan. Onder toeziend oog van de VN werd het overige Servisch-beheerste gebied vreedzaam opgenomen in het nieuwe Kroatië. In 1998 waren de punten van het Verdrag van Dayton gerealiseerd.
Sinds 2005 zoekt Kroatië aansluiting bij de Europese Unie. In 2010 zal het land toetreden tot deze organisatie.
In Kroatië wonen ongeveer vier en een half miljoen mensen. Het overgrote deel hiervan, namelijk zo'n negentig procent, is Kroaat. Daarnaast leven er veel verschillende minderheden in het land, waaronder Serviërs. De meeste Serviërs wonen in het oosten. Andere minderheden die in Kroatië wonen, zijn Bosniërs, Italianen, Hongaren en Slovenen.
Alhoewel Kroaten het over het algemeen niet breed hebben, besteden ze veel aandacht aan hun eigen uiterlijk en het uiterlijk van straten en gebouwen. De algemene houding van de mensen is relaxed. Kroaten zien weinig problemen.
In de enorme culturele rijkdom van Kroatië zijn sporen terug te vinden uit de Romeinse periode, het Ottomaanse Rijk en de tijd waarin het onderdeel uitmaakte van het Oostenrijk-Hongaarse Rijk.
Sinds de val van het communisme stromen de kerken weer vol. Het grootste deel van de Kroaten is rooms-katholiek. Bijna alle Serviërs behoren daarentegen tot de oosters orthodoxe kerk. Iets meer dan een procent van de bevolking is moslim. Minder dan een procent van de Kroaten is protestants. In de hoofdstad woont ten slotte nog een zeer kleine groep joden.
In Kroatië wordt het Kroatisch gesproken. Dit is een Zuid Slavische taal net als het Sloveens, het Macedonisch en het Bulgaars. Kroaten noemen hun land Hrvatska. Door het toerisme, maar ook door de vele gastarbeiders die terug zijn gekeerd, is Duits voor veel oudere mensen de tweede taal. In Istrië spreekt men ook wel Italiaans. De jongere generatie concentreert zich op het Engels.
Kroatië heeft sinds de nieuwe grondwet uit 1990 een parlementaire democratie. De eerste president was Franjo Tudjman. De president is het staatshoofd. Deze wordt iedere vijf jaar gekozen. De huidige president is Stjepan Mesic. Het Kroatisch parlement wordt Sabor genoemd. Deze werkt met een eenkamersysteem. De vertegenwoordigers van deze wetgevende macht worden gekozen voor een periode van vier jaar. Aan het hoofd van de Kroatsche regering (de Vlada) staat de minister-president. Op dit moment is dat Ivo Sanader.
Om Kroatië uit zijn isolement te halen heeft de regering besloten mee te werken aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Daarnaast wordt de terugkeer van Serviërs bespoedigd. Ook de rechten voor minderheden worden uitgebreid.
Voor het overgrote deel draait de Kroatische economie op de dienstensector. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron van veel Kroaten. Daarnaast is er een lichte vorm van industrie. Het land is evenwel niet rijk., ondanks de stabiele markteconomie. Nog altijd sleept Kroatië haar communistische periode met zich mee. Tevens hebben veel Kroaten na de onafhankelijkheid hun levensstandaard zien dalen. Ook is de werkloosheid erg hoog. Het is de bedoeling dat het land binnen afzienbare tijd toetreedt tot de Europese Unie. Op dit moment betaalt men in Kroatië met de kuna.
Kroatië heeft een bijzondere boemerangachtige vorm. Het land is 56.538 vierkante kilometer groot en ingedeeld in twintig provincies. Vanwege zijn vorm heeft het een zeer lang grensgebied. Kroatië heeft met zijn oppervlakte de helft van voormalig Joegoslavië. Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en de Adriatische Zee omringen Kroatië. Aan de andere kant van de zee ligt Italië. De Donau, Drava en Sava zijn de belangrijkste rivieren die door het land stromen. Hiertussen ligt de Pannonische vlakte. Dit gebied strekt zich uit over de grenzen van Kroatië. De Zuidoostelijke Europese vlakte is ontstaan na opdroging van de Pannonische Zee, lang geleden in het Plioceen. Langs de Adriatische kust liggen de dichtbeboste Dinarische Alpen, met als hoogste top de 1913 meter hoge Dinara. Het gebergte bestaat uit karst en kalksteen, waaruit veel grotten zijn gesleten. Vanwege de karige ondergrond groeit er weinig op de bergen. Ook de stranden langs de zee zijn rotsachtig. Toeristen moeten dan ook geen zandstranden verwachten. De stenen ondergrond loopt door tot in het sprankelend heldere zeewater. Het bekendste en meest toeristische gebied is het schiereiland Istrië dat in de gelijknamige Kroatische provincie ligt. Voor de kust liggen de Dalmatische eilanden. Krk en Cres zijn de grootste van deze eilanden. In totaal zijn het er 101. De meeste zijn verlaten. Op Mljet en Korcula zijn nationale parken te vinden met prachtige bossen. Ook de rest van Kroatië is zeer bosrijk; ongeveer een derde van het land bestaat uit bossen.
In het binnenland wordt het landschap heuvelachtiger met meren en graslanden. Zowel op de eilanden als in het binnenland zijn behoorlijk wat natuurparken. In de parken leven nog lynxen, beren, gieren en adelaars. Een van de parken is die van de Plitvicemeren. In het gebied liggen zestien meren met daartussen zo'n negentig watervallen. Met recht staat het natuurpark met zijn helderblauwe meren en bijzondere flora en fauna op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Langs de kust is het Kroatische klimaat Mediterraan. De zomers beginnen vroeg en zijn warm en droog. De herfst zet laat in. Tijdens de winters is het langs de Adriatische kust mild en regenachtig. Door de warme golfstroom is zelfs 's winters het zeewater niet kouder dan 10 graden Celsius. In de zomer kan de watertemperatuur oplopen tot zo'n 26 graden. In de lente en aan het begin van de zomer waait in Kroatië de Mistral. Deze wind houdt de temperatuur aangenaam, maar kan af en toe vrij krachtig waaien.
In het binnenland, achter de bergen, heerst een continentaal klimaat. Hier zijn de zomers heet en droog, en de winters koud.
Binnen de bebouwde kom mogen automobilisten niet harder dan vijftig km/u rijden. Op nationale wegen is de limiet tachtig km/u en op snelwegen honderddertig km/u. Op verschillende wegen in Kroatië – bijvoorbeeld rond Zagreb – moet tol betaald worden.
Treinreizen is iets goedkoper dan reizen per bus. Het gaat evenwel wat langzamer. In Kroatië rijden drie soorten treinen. Poslovni zijn de express treinen, met brzi of ubrazni worden de sneltreinen aangeduid en putnicki duidt op de lokale treinen. De lokale treinen hebben vaak alleen tweede klas plaatsen. Het woord voor aankomst is dolozak en het woord voor vertrek is odlazak.
Een van de meest comfortabele vervoermiddelen in Kroatië is de bus. Verschillende maatschappijen bieden hun diensten aan. Op grote stations kunnen kaartjes worden gekocht bij een van de loketten. Als het mogelijk is, doen reizigers er verstandig aan van tevoren een plaats te reserveren. Ook lokale bussen rijden in de grotere steden. In Zagreb is er ook een tramsysteem.
Veerboten varen het hele jaar door van Bari naar Rijeka en Dubrovnik. Onderweg stoppen de boten ook bij de plaatsen Zadar en Split. De eilanden Hvar, Korcula en Mljet worden tevens aangedaan, maar minder frequent in de winter. Het is aangenaam om met de veerboot te reizen. Er zijn ook veerboten die de eilanden die verder van de kust liggen met elkaar en met het vasteland verbinden.
Vanaf Zagreb Pleso Airport vliegt Croatia Airlines op veel bestemmingen binnen Europa. In de zomer gaan er ook vluchten naar een aantal Europese steden vanaf Dubrovnik Airport en het vliegveld van Pula. Binnenlandse vluchten gaan dagelijks tussen de vliegvelden van Zagreb en Dubrovnik, Split, Pula en Zadar.
In Kroatië kan men eten in een restauracija of een gostionica. Langs de kust serveert men heerlijke vis en garnalen. Dalmatische brodet is een gerecht met verschillende soorten vis gestoofd met rijst. Gezouten sardines zijn eveneens een Kroatische lekkernij. In het binnenland zijn typische streekgerechten bijvoorbeeld manistra od bobica: bonen met maïssoep, en strukli: gekookte kwarktaart. Gegrild vlees is een van de bekende gerechten. Pasta's en pizza's worden ook goed bereid in Istrië en Dalmatië. Uit Dalmatië komt ook typische gerookte ham. Daarnaast kan men in Kroatië salami eten met een paprikasmaak. Ten slotte wordt er schapenkaas geproduceerd in Kroatië.
Een aperitief wordt vaak gedronken alvorens men aan de maaltijd begint. In Kroatië maakt men verschillende soorten. Zo is slivovica een pruimenbrandewijn en travarica een brandewijn gemaakt van verschillende kruiden. Kroatische cognac (vinjak), of verschillende likeuren behoren tot de vele opties. Maraschino is bijvoorbeeld een typische kersenlikeur afkomstig uit Zadar. Ook uit Kroatië afkomstig zijn heerlijke wijnen. De lokale wijnen zijn zeker de moeite waard om te proeven. Bierliefhebbers kunnen Zagrebs Ozujsko pivo drinken, of Karlovacko, dat uit het gelijknamige Karlovac komt.
De Kroatische tijd is GMT/UTC+ 1. In de zomermaanden wordt de tijd vooruit gezet naar GMT/UTC+ 2.
De hotels in Kroatië worden geclassificeerd aan de hand van een vijf sterrensysteem, waarbij de meest luxe hotels vijf sterren krijgen. Veel van de oudere hotels zijn gesitueerd in onpersoonlijke gebouwen. Tegenwoordig zijn de nieuwere hotels veel karakteristieker en unieker qua inrichting en sfeer.
De Kroatische organisatie YHA heeft jeugdherbergen in steden als Zagreb, Dubrovnik, Zadar en Pula.
Toeristen kunnen een plekje zoeken op een van de vele campings langs de kust. Ze zijn meestal van midden mei tot eind september geopend. Lang niet alle campings zijn even gezellig en rustiek. Het is even zoeken naar een knusse kampeerplaats. Kroatië presenteert zichzelf als de bakermat van naakt kamperen. De nudistencampings behoren tot de mooiste campings vanwege de beschutte ligging en de rust.
Een goed alternatief voor overnachten zijn de kamers bij particulieren in huis. Ook hier geldt het sterrensysteem ter classificatie.
Voor meer informatie over Kroatië raden wij u, naast zoeken met Google, de volgende bronnen aan:
Onderstaande vragen en antwoorden zijn een selectie van meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij kijk dan even op de faq pagina. Of neem contact met ons op.