Bespaar tijd en geld. Wij vergelijken de aanbiedingen van autoverhuurders in Noorwegen voor u.
EasyTerra Autohuur Noorwegen is een onafhankelijke prijsvergelijker voor autoverhuur. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in ons systeem vergeleken, zodat u als klant altijd tegen een gunstige prijs uw huurauto bij ons kunt boeken.
Of je nu op zoek bent naar een kleine huurauto of een stationwagon voor het hele gezin. Wij hebben altijd een geschikte auto voor de laagste prijs. Hieronder staan enkele voorbeelden uit ons aanbod in Noorwegen
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.
Op deze bestemming (Noorwegen) is november de voordeligste maand om een auto uit de mini klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Noorwegen) is april de voordeligste maand om een auto uit de economy klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Noorwegen) is april de voordeligste maand om een auto uit de compact klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Noorwegen) is oktober de voordeligste maand om een auto uit de intermediate klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Noorwegen) is april de voordeligste maand om een auto uit de standaard klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Noorwegen) is april de voordeligste maand om een auto uit de fullsize klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Noorwegen) is oktober de voordeligste maand om een auto uit de luxury klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Noorwegen) is april de voordeligste maand om een stationwagon te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Noorwegen) is oktober de voordeligste maand om een SUV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Noorwegen) is april de voordeligste maand om een MPV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Noorwegen) is april de voordeligste maand om een personenbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Noorwegen) is maart de voordeligste maand om een sportauto te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Noorwegen) is augustus de voordeligste maand om een bestelbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld
EasyTerra Autohuur vergelijkt de autohuur prijzen op onderstaande bestemmingen
Noorwegen ontdek je het beste met een huurauto. EasyTerra Autohuur heeft ruim 93 ophaallocaties in Noorwegen. Zo is er altijd wel een ophaallocatie in de buurt van jouw bestemming.
Noorwegen telt vele gletsjers en de westkust is ingesneden door fjorden. Rivieren monden met prachtige watervallen uit in de fjorden. Noorwegen kent veel schilderachtige plaatsen met middeleeuwse kerkjes. Het land bestaat voor een groot deel uit bergen en bossen waardoor u optimaal van de natuur en de rust kunt genieten. De traditionele Sami-dorpjes in het noorden van het land zijn ook zeker een bezoekje waard. De Noorse samenleving hecht grote waarde aan gelijkheid en staat dicht bij de natuur.
Noorwegen werd vroeger bewoond door de Noormannen (Vikingen). Dankzij hun plunderingen en rooftochten werden zij gevreesd door landen buiten Scandinavië. Hun eigen land leverde de Noormannen niet genoeg op en in verschillende landen stichtten ze nederzettingen. Zo vestigden zij zich in IJsland, de Faeröer Eilanden, Groenland, Frankrijk en gedeelten van wat we nu kennen als het Verenigd Koninkrijk. Moderne steden zoals York, Dublin, Limerick en Waterford zijn door de Noormannen gesticht. De Noormannen leefden in een aantal kleine, onafhankelijke gemeenschappen. Harald Schoonhaar bracht deze koningschappen in 872 bij elkaar tijdens de Slag van Hafrsfjord en kroonde zichzelf tot de eerste koning van Noorwegen.
De (Noorse) Vikingen stonden bekend om hun vechtlust en hun overwinningen. Toen de verdedigingstactiek van de tegenstanders verbeterde, leden de Vikingen vanaf het jaar 1000 meer en meer verliezen. De Noorse lijn van de monarchie stierf in 1387 uit. Dit viel samen met een recessie en de Zwarte Dood (de pest). Deze ziekte doodde bijna de helft van de Noorse populatie. In 1397 trouwde een Deense koningin met de koning van Noorwegen en Zweden. De drie landen werden verenigd en dit werd de Unie van Kalmar genoemd. Zweden trad in 1536 uit de unie, maar Denemarken en Noorwegen bleven hier nog wel tot 1814 deel van uitmaken. Na de zware pestepidemie nam de macht van Noorwegen af. De monarchie, het intellect en de administratieve macht van de unie waren gevestigd in Kopenhagen (de hoofdstad van Denemarken). Dit veroorzaakte in Noorwegen het nationaal romanticisme: men streef een romantisch ideaal na wat tot uitdrukking kwam in de vorm van (verbale) culturele uitingen.
De Napoleontische oorlogen leidden tot de breuk tussen Noorwegen en Denemarken. De unie sloot in 1814 een alliantie met Napoleon van Frankrijk waardoor de handel met Engeland verboden werd. Toen Napoleon een nederlaag leed, wilden de toenmalige grootmachten Noorwegen bij Zweden voegen. Noorwegen protesteerde en maakte gebruik van de mogelijkheid om zichzelf onafhankelijk te verklaren. Het land verkoos de Deense kroonprins Christiaan Frederik in 1814 als koning van Noorwegen. Formeel was Noorwegen een deel van Zweden, maar het land had een eigen grondwet en eigen instituten. De buitenlandse politiek viel wel onder Zweeds gezag. Aan het einde van de negentiende eeuw groeiden de nationalistische gevoelens in Noorwegen. Het land was niet tevreden met de unie met Zweden. De groeiende Noorse cultuur en het nationalisme leidden tot het einde van de unie in 1905. De Noorse overheid bood de Deense prins Carl aan om koning van Noorwegen te worden. Prins Carl nam de naam Haakon VII aan en werd tot koning van Noorwegen gekroond.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog wist Noorwegen neutraal te blijven. In de Tweede Wereldoorlog lukte dit niet wegens aanvallen van de Duitsers in 1940. In totaal werd Noorwegen vijf jaar lang door Nazi-Duitsland bezet. Koning Haakon en de Noorse overheid hebben vanuit Londen zo veel mogelijk verzet tegen de Duitsers geleverd. De uitstekende Noorse marine heeft in vele plaatsen in de wereld, onder de vlag van de geallieerden, stevig verzet geleverd tegen de Duitsers. De bezettingsperiode van Nazi-Duitsland heeft Noorwegen doen beseffen dat ze collectieve zekerheid prefereerden boven neutraliteit. Noorwegen tekende in 1949, samen met elf andere landen, het Noord-Atlantische Verdrag. Dit verdrag was het begin van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Daarnaast was Noorwegen een medeoprichter van de Verenigde Naties (in 1945). Noorwegen heeft twee keer tegen lidmaatschap van de Europese Unie gestemd. Het land is wel lid van de Europese Vrije Handelszone Associatie (EFTA). Deze associatie werd in 1960 als alternatief voor de EU opgericht. Veel voormalig EFTA-leden hebben de EU verkozen boven de EFTA. Momenteel zijn Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein de enige overgebleven leden.
Noorwegen telt ruim 4,6 miljoen inwoners. Het land heeft de laagste bevolkingsdichtheid van Europa. De meeste Noren stammen af van de Vikingen. Er zijn twee etnische minderheden in Noorwegen: Sami (Lappen) en Finnen. Sami zijn oorspronkelijke bewoners van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Hier wonen ze vandaag de dag ook nog steeds. Sinds een aantal jaren zorgen de immigranten voor meer dan de helft van de populatiegroei. De grootste groepen immigranten komen uit Pakistan, Zweden, Denemarken, Irak, Vietnam en Somalië.
De Noorse taal kent twee officiële geschreven vormen: Bokmål en Nynorsk. Bokmål wordt door ongeveer 80% van de bevolking gesproken. Deze taal is te danken aan de Deense overheersing in het verleden. De taal wordt in en rondom Oslo (de hoofdstad van Noorwegen) gesproken en wordt geleerd aan buitenlanders die de Noorse taal willen beheersen. Nynorsk wordt door ongeveer 20% van de inwoners gesproken. Deze taal werd vroeger door de Vikingen gebruikt. Ook wordt er in Noorwegen Samisch gesproken (voornamelijk door de Sami in het noorden). Verder hebben immigranten ook enkele talen met zich mee gebracht. De Noorse, Deense en Zweedse talen zijn nauw met elkaar verbonden. Veel Noren kunnen zowel gesproken als geschreven Deens en Zweeds verstaan en begrijpen.
De meeste Noren (bijna 90%) zijn lid van de staatskerk: de Evangelische Lutheranen Kerk van Noorwegen. Ongeveer 4,5% van de bevolking hangt een ander christelijk geloof aan. Slechts 1,5% van de bevolking is islamitisch. Verder is een klein gedeelte joods of hangt een ander minderheidsgeloof aan. Ook is een kleine groep Noren niet gelovig.
Ondanks de unie met Denemarken, heeft Noorwegen altijd een sterke eigen cultuur weten te behouden. De Noorse cultuur komt onder andere tot uiting in de vele musea en galeries die het land rijk is. Op feestdagen en bij speciale gelegenheden draagt de Noorse bevolking vol trots traditionele klederdrachten. Noren hebben een erg egalitaire cultuur. Ze hebben gelijkheid hoog in het vaandel staan. Dit wordt onder andere weerspiegeld in het sociale welvaartssysteem dat kenmerkend is voor de Noorse en andere Scandinavische culturen.
Noren vinden het belangrijk om van hun vrije tijd te genieten. Ze brengen hun vrije tijd vaak in de buitenlucht door. Hier vindt men namelijk veel natuurlijk schoon en er worden veel outdoor-mogelijkheden geboden. De Sami leven in het noorden van het land en voorzien in hun levensonderhoud door middel van jagen, vissen en het houden van rendieren. Ook maken ze prachtige kunstvoorwerpen.
Noorwegen heeft een constitutionele monarchie met een overheid gebaseerd op een parlementair systeem. Het koninklijk huis stamt af van de familie Glucksburg. Deze familie komt oorspronkelijk uit Schleswig-Holstein in Duitsland. De functies van de huidige koning, Koning Harald V, zijn voornamelijk ceremonieel. De grondwet van 1814 waarborgt executieve plichten van de koning. Deze worden in de hedendaagse praktijk door de staatsraad uitgevoerd.
De staatsraad heeft de uitvoerende macht en de koning benoemt de leden. De premier heeft de leiding. Het parlementaire systeem stamt uit 1884 en stelt dat de staatsraad niet tegenover het parlement moet staan. De raad moet verantwoording afleggen aan het parlement. Het parlement van Noorwegen wordt het ‘Storting’ genoemd. Het Storting telt 169 leden die om de vier jaar door het volk gekozen worden. In Noorwegen bestaat een algemeen kiesrecht. Het was het tweede land in Europa waar het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd in 1913 (Finland was het eerste land waar dit mogelijk werd).
Momenteel bestaat de Noorse regering uit een ‘rood-groene’ coalitie tussen de Arbeiderspartij, de Socialistische Partij en de Centrumpartij. Deze coalitie bestaat sinds 2005. Men wil meer werkgelegenheid in de publieke sector creëren en meer overheidsuitgaven direct naar de lokale overheden laten gaan. Ook worden de gezondheids- en educatiesectoren onder de loep genomen. Hoewel de regering momenteel linksgeoriënteerd is, krijgen de centrumrechtse partijen steeds meer steun van het Noorse volk.
In 1949 trad Noorwegen tot de NAVO toe. Vanaf de jaren zeventig hield de Noorse regering zich bezig met een eventuele toetreding tot de EG. Men kon niet tot een overeenstemming komen. Het land werkt intensief samen met de rest van Europa, maar is tot op de dag van vandaag geen lid van de EU.
Het Bruto Nationaal Product (BNP) per hoofd van de bevolking ligt erg hoog. Noorwegen heeft dan ook een zeer hoge levensstandaard. De Noorse economie is gebaseerd op het sociale kapitalisme: een vrijemarkteconomie met overheidsinterventie. De overheid controleert vitale elementen van de economie, zoals de petroleumsector.
Een groot deel van Noorwegen bestaat uit bosgebied. Maar liefst 80% van de bossen wordt gebruikt voor houtproductie. Verder is de export van vis ook heel belangrijk voor de Noorse economie. Andere belangrijke Noorse grondstoffen zijn olie en aardgas. Noorwegen is een van de belangrijkste olie- en aardgasproducenten ter wereld. Alleen Saoedi-Arabië en Rusland exporteren meer olie dan Noorwegen. Een groot deel van het Noorse grondgebied is niet productief. Het land is dus sterk afhankelijk van de export van olie en aardgas. Er worden maatregelen getroffen om het verminderen van de reserves te dekken. Daarvoor heeft het land een Petroleum Fonds.
De handel is een hele belangrijke sector voor Noorwegen. Naast olie en aardgas exporteert het land elektriciteit, machines, metalen, papier, vis en chemische producten. Belangrijke importproducten zijn machines, grondstoffen, voedingsmiddelen, auto’s en schepen. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden, Nederland, Denemarken en de Verenigde Staten zijn de meest belangrijke handelspartners van Noorwegen.
Noorwegen krijgt veel internationale kritiek, vooral uit de hoek van dierenrechtenorganisaties. Noorwegen is een van de weinige landen waar de commerciële walvisjacht is toegestaan. Veel aanhangers van de walvisjacht geven toe dat het macro-economisch niet van groot belang is voor Noorwegen. Zij stellen echter wel dat veel kleine bedrijven (en dus gezinnen) economisch afhankelijk zijn van de walvisjacht.
Dit land vormt het westelijke deel van Scandinavië en grenst aan Zweden, Finland en Rusland. In het noorden grenst het land aan de Noordelijke IJszee, in het westen ligt de Atlantische Oceaan en in het zuiden liggen de Noordzee en het Skagerrak. De Noorse Zee grenst aan de bovenste helft van de Noorse westkust. De Barend Zee grenst aan het noordoosten van het land. De kustlijn telt in totaal 83.000 kilometer en wordt gekarakteriseerd door steile inhammen, beter bekend als fjorden. Er bevinden zich ongeveer 150.000 eilandjes voor de lange Noorse kust en er zijn veel rotspunten die boven het water uitsteken. De Noorse kustlijn is een van de langste en ruwste kusten ter wereld.
Het Noorse landschap bestaat uit hoge plateaus met ruwe bergen. Deze worden afgewisseld door vruchtbare valleien. Veel bergtoppen zijn bedekt met gletsjers. Jostedalsbreen is het grootste gletsjergebied van Europa. Het noorden van Noorwegen is bedekt met arctische toendra. Dit gebied wordt ‘Finnmark’ genoemd. Zelfs in de zomer is de grond hier bevroren. In totaal is tweederde van het land bedekt met bergen. Galdhoppigen (2469 meter) is de hoogste berg van Noorwegen. Het diepste meer is Hornindalsvatnet. Dit meer is 514 meter diep.
Oslo is de hoofdstad van Noorwegen. Andere belangrijke steden liggen aan de kust of aan rivieren. Voorbeelden hiervan zijn Trondheim en Stavanger. Bergen is ook een havenstad en tevens een van de oudste Noorse steden.
Het Noorse klimaat is gematigd aan de kust. Dit komt door de invloed van Noord-Atlantische stromingen. Het binnenland is kouder, zowel in de winter als in de zomer. Ook valt hier minder neerslag in verhouding tot de kuststreken. De westkust heeft het hele jaar door met vrij veel neerslag te maken. In het oosten van Noorwegen vindt men enkele zeer droge gebieden. Er valt in deze gebieden nauwelijks neerslag. Het noorden heeft een subarctisch klimaat. In de winter kan het hier wel 40 graden vriezen. De kou is echter goed te verdragen doordat de wind gematigd is. Het noorden van het land staat ook wel bekend als ‘Land van de Middernachtzon’. Het noordelijk deel ligt boven de Arctische cirkel. Hierdoor is het in de winter een lange tijd alleen maar donker (de zon komt dan niet op). De zomer kent vele aaneengesloten dagen waarin het juist niet donker wordt.
De belangrijkste vorm van transport in Noorwegen is de scheepvaart. Er wordt veel gebruik gemaakt van veerboten. Vanuit Noorwegen kan men dan ook per veerboot naar Denemarken, Duitsland, Nederland en Engeland. Veel veerdiensten vervoeren ook auto's. Belangrijke havens van Noorwegen zijn: Arendal, Bergen, Bodø, Drammen, Flekkefjord, Fredrikstad, Florø, Grimstad, Halden, Hammerfest, Harstad, Haugesund, Horten, Kragerø, Kristiansand, Kristiansund, Larvik, Mongstad, Moss, Narvik, Oslo, Porsgrunn, Sandefjord, Sandnes, Skien, Sortland, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Vadsø, Vardø en Ålesund.
Het openbaar vervoer is niet erg uitgebreid. Er zijn veel treinverbindingen tussen Oslo en een aantal andere grote plaatsen. De langste spoorweg loopt tussen Trondheim en Bodø. Het treinnetwerk van Noorwegen is ruim 4000 kilometer lang. Momenteel is Narvik de noordelijkste stad in de wereld met een treinverbinding. Vanuit Narvik rijden treinen naar de Zweedse stad Kiruna. Reizen per trein is een relatief goedkope manier om door het land te reizen. Daarnaast is het comfortabel en biedt het geweldige uitzichten. Noorwegen kent vier verschillende typen treinen. Signatur is een snelle trein voor lange afstanden. Agenda is een trein voor middellange afstanden. Lokaltog rijdt rond Oslo en Flytoget is een snelle en goedkope trein tussen het vliegveld Gardermoen en Oslo.
De nationale busmaatschappij, Nor-Way Bussekspress, biedt het grootste netwerk van expresbussen aan. Daarnaast zijn er meerdere bedrijven die nationale, regionale en lokale diensten aanbieden. Veel mensen verkiezen eigen vervoer boven het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer brengt u niet in de uithoeken van het land. Met een eigen (huur)auto is dit wel mogelijk. In Noorwegen rijdt men aan de rechterkant van de weg en de snelheden worden in kilometers aangegeven. Er zijn veel snelheidscontroles en voor uw eigen veiligheid is het verstandig de snelheden in acht te nemen. In Noorwegen gelden de strengste regels van Europa met betrekking tot alcohol in het verkeer. Houd hier rekening mee! Verder is het verplicht om de gordels te gebruiken en de koplampen moeten altijd aan staan. De wegen in Noorwegen zijn van goede kwaliteit. De wegen zijn echter niet breed en u moet vaak wel tol betalen.
Veel bezoekers komen per vliegtuig Noorwegen binnen. De belangrijkste luchthaven is Oslo Gadermoen. Deze luchthaven biedt zowel binnenlandse als buitenlandse vluchten. Andere belangrijke vliegvelden zijn Oslo Airport Fornebu, Trondheim Vaernes Airport en Bergen Flesland Airport. Omdat Noorwegen een uitgestrekt land is, zijn er ook veel binnenlandse vliegverbindingen. SAS en Norwegian zijn twee concurrerende vliegmaatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden.
Noorwegen heeft een tijdzone van GMT +1. Dit is de Middeleuropese Tijd (MET). Deze tijd wordt ook wel Central European Time (CET) genoemd. Van april tot oktober geldt een zomertijd. De klok wordt dan vooruit gezet.
Dankzij de vele visvangst in Noorwegen, kent het land veel visgerechten. Vooral zalm, haring en forel zijn geliefd. De vis wordt zowel gerookt, gekookt, gestoofd als gemarineerd gegeten.
Andere Noorse lekkernijen zijn ‘geitost’ (zoete geitenkaas), ‘spekemat’ (gemarineerd of gedroogd vlees) en ‘rømmegrøt’ (pap van zure room met suiker en kaneel). Noren zijn ook vleesliefhebbers. Verschillende Noorse gerechten worden bereid met rendier-, eland-, of lamsvlees. ‘Kjøttkaker’ is het Noorse nationale gerecht. Dit zijn vleesballetjes die men zou kunnen vergelijken met een gehaktbal. Verder gebruikt de Noorse keuken ook veel zuivelproducten zoals lekkere kazen.
In het hele land vindt u tafeltjes van bakkers waar u broodjes of plaatselijke lekkernijen kunt eten. Ook zijn er veel eetkraampjes met andere hapjes te vinden. Het eten en drinken in Noorwegen is niet goedkoop. U moet voorbereid zijn op prijzen van drie euro voor een kopje koffie. Het is niet gebruikelijk om fooien te geven in restaurants. Deze zijn vaak al bij de servicekosten inbegrepen. Alcohol is ook erg duur en sterke drank is alleen verkrijgbaar in staatswinkels. Bier kunt u vaak wel gewoon in de supermarkten kopen.
De kwaliteit van de accommodatie in Noorwegen is hoog. U kunt kiezen voor een hotel of voor een kamer in een particuliere woning. Ook beschikt het land over meer dan 1000 campings die variëren in prijs en kwaliteit. Voor overnachtingen tijdens het hoogseizoen kunt u het beste vooraf boeken. De meeste hotels hebben speciale weekend- en zomertarieven. Woningen en appartementen kunnen voor een kortere of langere periode gehuurd worden. Voor bergbeklimmers of trekkers zijn er berghutten beschikbaar. Om optimaal te kunnen genieten van de Noorse cultuur, kunt u ook kiezen voor een overnachting in een authentiek pension, een traditionele vissershut of op een boerderij.
Voor meer informatie over Noorwegen raden wij u naast zoeken met Google de volgende bronnen aan:
Onderstaande vragen en antwoorden zijn een selectie van meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij kijk dan even op de faq pagina. Of neem contact met ons op.