Bespaar tijd en geld. Wij vergelijken de aanbiedingen van autoverhuurders in Spanje voor u.
EasyTerra Autohuur Spanje is een onafhankelijke prijsvergelijker voor autoverhuur. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in ons systeem vergeleken, zodat u als klant altijd tegen een gunstige prijs uw huurauto bij ons kunt boeken.
Of je nu op zoek bent naar een kleine huurauto of een stationwagon voor het hele gezin. Wij hebben altijd een geschikte auto voor de laagste prijs. Hieronder staan enkele voorbeelden uit ons aanbod in Spanje
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.
Op deze bestemming (Spanje) is januari de voordeligste maand om een auto uit de mini klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is januari de voordeligste maand om een auto uit de economy klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is januari de voordeligste maand om een auto uit de compact klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is januari de voordeligste maand om een auto uit de intermediate klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is januari de voordeligste maand om een auto uit de standaard klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is januari de voordeligste maand om een auto uit de fullsize klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is januari de voordeligste maand om een auto uit de luxury klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is januari de voordeligste maand om een stationwagon te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is januari de voordeligste maand om een SUV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is januari de voordeligste maand om een MPV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is januari de voordeligste maand om een personenbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is februari de voordeligste maand om een sportauto te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is januari de voordeligste maand om een cabrio te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is februari de voordeligste maand om een sedan te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Spanje) is juli de voordeligste maand om een bestelbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld
EasyTerra Autohuur vergelijkt de autohuur prijzen op onderstaande bestemmingen
Spanje ontdek je het beste met een huurauto. EasyTerra Autohuur heeft ruim 355 ophaallocaties in Spanje. Zo is er altijd wel een ophaallocatie in de buurt van jouw bestemming.
Spanje ligt in het zuidwesten van Europa en is een geliefde vakantiebestemming van vele toeristen. U vindt hier mooie stranden en historische steden met een bijzondere architectuur. Het landschap is gevarieerd en de temperatuur is aangenaam. Mede dankzij het toenemende toerisme is Spanje uitgegroeid tot een van de belangrijkste economieën van Europa.
In de prehistorische tijden werd het huidige Spanje door verschillende volkeren bezet. De Romeinen wisten het hele Iberische Schiereiland te veroveren. Zij trokken in de tweede eeuw voor Christus het land binnen en heersten hier tot aan de vijfde eeuw na Christus. De Visgoten (een Germaans volk) namen de macht over en werden op hun beurt al gauw verslagen door de Moren (moslims afkomstig uit Afrika). De Romeinse tijd vormt nog altijd het fundament van de Spaanse cultuur.
In de tijd van de Moorse overheersing ontstond een Moors-Spaanse cultuur met de stad Córdoba als centrum. De islamitische invloed is in Zuid-Spanje vandaag de dag nog steeds terug te vinden. De christenen wilden Spanje heroveren en dit was een langdurig proces. In 1212 werden de Moren verslagen maar hun cultuur bleef bestaan naast de christelijke cultuur. Pas in 1492 werd Spanje officieel herenigd en werden joden en islamieten bekeerd tot het christendom of gedwongen te vertrekken. Meer dan 120.000 joden hebben Spanje toen verlaten.
Spanje was zich, net als Portugal, gaan richten op ontdekkingsreizen. In 1492 ontdekte Christoffel Columbus onder de Spaanse vlag het beloofde land Amerika. Tijdens de overheersing door de Habsburgers in de zestiende eeuw bloeide Spanje op tot een wereldmacht. Karel V breidde de macht uit over verschillende landen. Het koninkrijk heerste in de zeventiende eeuw (de Spaanse Gouden Eeuw) zowel over landen in Europa (zoals Nederland en België), als landen buiten Europa (zoals Argentinië, Chili en de Filippijnen).
Na de Gouden Eeuw raakte Spanje in verval. Het land had last van inflatie en kreeg te kampen met vele oorlogen. Spanje raakte langzaam haar koloniën en internationale macht kwijt. De neergang van het ooit zo machtige rijk leidde tot veel zelfkritiek. Het was een moeilijke periode van politieke instabiliteit, armoede en regionale verschillen. Dit leidde uiteindelijk tot een bruut dictatorschap van generaal Francisco Franco. Spanje werd een republiek. Franco sympathiseerde met Nazi-Duitsland en het fascistische Italië. Toch wist de generaal tijdens de Tweede Wereldoorlog een quasi neutrale positie te behouden.
In 1947 herstelde Franco de monarchie. Er werd geen koning aangewezen. In 1955 werd Spanje lid van de Verenigde Naties. Hierdoor kwam er een einde aan het isolement waarin Spanje jarenlang verkeerd had. In de jaren zestig bloeide de economie op en transformeerde het land zich geleidelijk tot een moderne industriële natie met een florerende toeristensector. In 1975 overleed generaal Franco en Juan Carlos I werd de nieuwe koning van Spanje. Hij zorgde ervoor dat Spanje in 1978 een parlementaire democratie werd. In de jaren tachtig werden naast Catalonië en Baskenland ook andere regio’s autonoom. Dit was voor de Baskische vrijheidbeweging ETA niet genoeg en er volgden verschillende aanslagen.
In 1982 werd Spanje lid van de NAVO en in 1986 trad het land toe tot de Europese Gemeenschap (EG). Het radicaal nationalisme van de terroristengroep ETA bleef een probleem. In 1998 werd er een wapenstilstand met de ETA aangekondigd. Een jaar later was hier al niets meer van te merken. Ook het internationale terrorisme zorgde voor veel paniek. In 2004 werd Madrid getroffen door verschillende bomaanslagen. In eerste instantie kreeg de ETA hiervan de schuld. Vermoedelijk zat echter Al Qaida achter de aanslagen. Spanje had namelijk militairen naar Irak gestuurd. Na de aanslagen zijn de troepen uit Irak terug getrokken.
Spanje telt meer dan 40 miljoen inwoners. Het land is redelijk dunbevolkt en de meeste mensen wonen in de stedelijke gebieden langs de kust. Dankzij de bezetting door de vele volkeren is de Spaanse bevolking erg heterogeen. Hun voorouders zijn onder andere Iberiërs, Romeinen, Visgoten, Berbers, Kelten en Vandalen. In het noordoosten wonen de Catalanen en in het noordwesten wonen de Galiciërs en Basken. Een andere bevolkingsgroep zijn de Gitanos, oftewel zigeuners. Sinds de jaren tachtig zijn er veel immigranten naar Spanje getrokken. Veel van hen zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, Afrika en Oost-Europa. Het grote immigrantenaantal heeft bijgedragen aan de groeiende economie van het land.
De officiële taal in Spanje is het ‘castellano’, oftewel castiliaans. Men kent deze taal ook wel als ‘Spaans’. Het is een Romaanse taal die beïnvloed is door zowel het Latijn als door andere talen. Regionale talen als het Catalaans, Galicisch, Baskisch en Aranees worden ook als talen erkend. Deze officiële regionale talen worden nog in grote delen van het land gesproken. Naast deze talen bestaan er nog veel verschillende dialecten. In de toeristische gebieden wordt door buitenlandse residenten, door werknemers in de toeristenbranche en door toeristen ook wel Duits en Engels gesproken.
Het rooms-katholicisme is de dominante religie. Meer dan 80% van de Spanjaarden is rooms-katholiek. Dit hoge percentage is gedeeltelijk veroorzaakt door Franco die vroeger het volk dwong zich te bekeren tot het christendom. Veel mensen zijn officieel katholiek maar gaan niet dagelijks naar de kerk. Tegenwoordig voelen steeds meer Spanjaarden zich minder betrokken met de kerk. Ongeveer vier miljoen inwoners hangt geen geloof meer aan en verder telt Spanje ongeveer 800.000 moslims. Hoewel de rooms-katholieke kerk tegen het homohuwelijk was, stemde de meerderheid van de Spaanse bevolking toch voor het homohuwelijk. Hieruit blijkt dat de invloed van de kerk steeds minder wordt. De landelijke gebieden blijven achter bij de stedelijke gebieden. Op het platteland maken pelgrims nog steeds bedevaartstochten naar heilige plaatsen.
De huidige Spaanse cultuur stamt af uit de Romeinse tijd. De Spaanse cultuur is echter niet eenduidig. De verschillende (soms semi-autonome) regio’s hebben vaak hun eigen taal en eigen cultuur. Meestal voelen inwoners zich even sterk met de regionale cultuur als met de nationale cultuur verbonden. Spanjaarden staan bekend als een vriendelijk volk. Er zijn veel nationale feesten die uitbundig gevierd worden. Ondanks protesten worden er in Spanje nog steeds stierengevechten gehouden. Ook kent het land vele bekende kunstenaars. De architect Antonio Gaudí is wereldberoemd geworden. Ook heeft iedereen wel eens gehoord van de schilders Pablo Picasso en Salvador Dalí.
Spanje heeft een constitutionele monarchie. Juan Carlos is sinds 1975 de koning van het land. De koning is onschendbaar en heeft invloed op een aantal belangrijke politieke zaken. Het Spaanse parlement bestaat uit twee kamers: het Congres van Afgevaardigden en de Senaat. Het Congres bestaat uit 350 leden die om de vier jaar gekozen worden. Spanjaarden van achttien jaar en ouder mogen stemmen. Het Senaat telt 259 leden die benoemd worden door de provincies. Het Congres kiest de minister-president. Jose Luis Rodriguez Zapatero is de huidige minister-president van Spanje. Zijn partij, de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE), zegevierde tijdens de landelijke verkiezingen in 2004.
In praktijk kan men Spanje als een federatie van autonome gemeenschappen beschouwen. De macht is gedecentraliseerd. De verschillende gemeenschappen of regio’s hebben bijvoorbeeld een uniek onderwijs- en gezondheidssysteem. Zelfs de wetten verschillen per regio. Sommige regio’s willen meer zeggenschap dan ze momenteel hebben. Dit is voornamelijk van toepassing op de regio’s die politiek gedomineerd worden door nationale partijen. Een goed voorbeeld hiervan is Baskenland.
Spanje was het eerste land van de Europese Unie (EU) dat een referendum hield over de Europese constitutie (grondwet). De meeste inwoners stonden positief tegenover de eventuele toekomstige Europese grondwet. De grondwet is er echter nog niet. Veel andere EU-landen hebben de grondwet afgewezen.
De industrialisatie in Spanje kwam pas laat op gang. Het land was lang een hoofdzakelijk agrarisch land. Sinds de jaren vijftig is de industrie zich gaan ontwikkelen. Ook de dienstensector is aanzienlijk gegroeid. Met name het toerisme zorgt voor goede inkomsten.
Door de snelle economische groei veranderde de structuur van de beroepsbevolking. Terwijl eerst de helft van de beroepsbevolking werkzaam was in de landbouwsector, is nu nog maar een klein percentage (ongeveer 7%) werkzaam in de landbouw. Er wordt in het hele land tarwe verbouwd, maar ook wijn en olijfolie zijn belangrijke exportproducten. Verder exporteert het land citrusvruchten, maïs, vlas, tabak en katoen.
De belangrijkste industrieën vindt men in onder andere Barcelona, Madrid, Valencia, Vizcaya en Zaragoza. Vooral de aardolieraffinage en de productie van chemische middelen, transportmiddelen en elektrische machines vormen belangrijke takken van de Spaanse industrie. Duitsland, Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië, Italië en de Verenigde Staten zijn belangrijke landen voor de handel van Spanje.
Spanje is uitgegroeid tot één van de belangrijkste economieën van Europa. Het BNP per hoofd, de levensverwachting en de levenskwaliteit zijn hier erg hoog. Het land is een vooruitstrevend lid van de Europese Unie. In 1999 adopteerde Spanje als één van de eerste landen de euro als valuta. Tijdens de regeringsperiode van premier Anzar zijn liberalisatie, privatisering en deregulatie doorgevoerd in de economie. Dit kwam de economie ten goede en de werkloosheid daalde. De huidige premier Rodriguez Zapatero wil innovatie, onderzoek en ontwikkelingen aanmoedigen. Daarnaast wil hij belastingfraude tegengaan en de overheidsinterventie verminderen.
Spanje ligt in het zuidwesten van Europa en vormt samen met Portugal het Iberisch Schiereiland. De totale oppervlakte van Spanje beslaat ongeveer 505.990 km2. Madrid is de hoofdstad van het land. Frankrijk, Portugal en Marokko (met daartussen de Straat van Gibraltar) zijn haar buurlanden. In totaal heeft Spanje een kustlijn van bijna 5000 kilometer lang. De eilandengroepen de Balearen, de Canarische eilanden en de Pityusen horen ook bij Spanje, net als Ceuta en Melilla (twee Spaanse enclaves in Marokko).
Het vasteland van Spanje wordt gedomineerd door hoge plateaus en bergketens, zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada. Er ontspringen een aantal grote rivieren in deze bergketens. Voorbeelden hiervan zijn de Taag (Tajo), de Ebro en de Duero. Madrid is de hoogstgelegen hoofdstad van Europa. De Mulhacén is de hoogste bergtop die zich op het Spaanse vasteland bevindt. Deze berg ligt in de Sierra Nevada en is 3482 meter hoog. De enige vlakke stukken van Spanje zijn aan de kuststreken te vinden, bijvoorbeeld in Andalusia. Dit wordt de Andalusische laagvlakte genoemd. De Middellandse Zee, de Golf van Biskaje en de Atlantische Oceaan zijn de zeeën die aan Spanje grenzen.
Dankzij het onregelmatige landschap is er niet sprake van een eenduidig klimaat. Er bestaan grote klimaatsverschillen tussen de diverse gebieden van Spanje. In het binnenland van is er sprake van een landklimaat. De winters zijn hier koud en de zomers zijn heet. De temperatuur kan in de zomer oplopen tot zelfs 40 graden Celsius. In het oosten van Spanje, aan de kust, heerst een Middellandse zeeklimaat. De zomers zijn heet en droog en de winters zijn mild. Er valt hier weinig regen. De noordkust kent een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn hier koel en de winters zijn zacht. Er valt hier relatief vrij veel regen en het landschap is in dit gebied dan ook erg groen. In delen van de Pyreneeën is sprake van een hooggebergteklimaat. De zomers zijn niet erg warm en de winters zijn koud. De Canarische eilanden kennen een subtropisch klimaat. Het hele jaar door schijnt hier de zon. In de zomer is het gemiddeld 27 graden en de rest van het jaar is het zo’n 22 graden. Deze eilanden zijn dan ook een favoriete vakantiebestemming van vele toeristen.
Spanje bezit meer dan 100 vliegvelden. Maar liefst 33 vliegvelden bieden ook internationale vliegvelden aan. Belangrijke vluchthavens zijn Barajas in Madrid en het vliegveld van Barcelona. Iberia Airlines is de grootste vliegmaatschappij van Spanje. Dit is het staatsbedrijf en heeft zowel nationale als internationale vluchten. Andere belangrijke internationale vliegvelden in Spanje zijn onder andere Alicante Airport, Gerona Airport, Malaga Airport, Sevilla Airport, Valencia Airport.
Het Spaanse treinnetwerk wordt gereguleerd door het staatsbedrijf RENFE. Het totale netwerk beslaat ongeveer 13.000 kilometer rails. Treinreizen zijn, vergeleken met de rest van Europa, erg goedkoop. Tussen vrijwel alle steden in Spanje bestaan spoorlijnen. Ook zijn er drie hogesnelheidstreinen die vanuit Madrid vertrekken. Deze treinen rijden gemiddeld 200 kilometer per uur en brengen u dus snel op de plek van bestemming. In diverse grote steden kunt u ook met de metro reizen.
Er zijn veel busmaatschappijen actief in Spanje, zowel staatsbedrijven als commerciële maatschappijen. De kwaliteit van de service is vaak hoog. Tussen de steden zijn de verbindingen goed, maar in de landelijke gebieden rijden veel minder bussen. Ook op zondag moet u er rekening mee houden dat er minder bussen rijden. Het reizen met de bus is vaak goedkoop en redelijk comfortabel.
Voor de snelwegen in Spanje moet men vaak tol betalen. Het Spaanse wegennet beslaat in totaal ongeveer 317.000 kilometer. Daarvan is 2000 kilometer recentelijk aangelegd. De belangrijkste snelweg loopt van Frankrijk tot aan Alicante. Men rijdt aan de rechterkant van de weg.
Barcelona, Valencia, Palma de Mallorca, Malaga, Cadiz, Las Palmas en Tenerife beschikken over de belangrijkste havens van Spanje. Transmediterranea is de belangrijkste veerbootmaatschappij. De veerboten varen onder andere naar de Balearen, Noord-Afrika en de Canarische Eilanden.
Spanje heeft een tijdzone van GMT +1 (CET). Alleen op de Canarische Eilanden is het gedurende het hele jaar een uur vroeger (net als Portugal). In Spanje geldt ook een zomer- en wintertijd. In de zomer wordt de klok een uur vooruit gezet.
Niet alleen het landschap en het klimaat zijn erg divers. De Spaanse keuken is ook zeer gevarieerd en is beïnvloed door verschillende culturen. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. Producten die in het hele land veel gebruikt worden, zijn wijn, worst, kaas, peulvruchten, rijst en groenten. Paella is een bekend gerecht met rijst en zeevruchten. Ook worden Spaanse tortilla’s (aardappelomelet) en Gazpacho (koude tomatensoep) overal gegeten. Tapas zijn Spaanse lekkernijen. Het zijn kleine hapjes die officieel opgediend werden om de periode tussen de lunch en het avondmaal te overbruggen. In het buitenland is tapas ook bekend geworden en men vindt in verschillende landen speciale tapas-bars. Spaanse gerechten zijn vaak eenvoudig maar de kwaliteit is hoog en het eten is vers.
Spanje staat bekend om lekkere wijnen. Een typisch Spaanse wijn is bijvoorbeeld Sangria (vruchtenwijn). Ook de Rioja wordt overal gedronken. Bij de maaltijd drinken veel Spanjaarden een goedkope tafelwijn. Andere bekende Spaanse drankjes zijn Horchata (een melkdrankje) en Clara (bier gemend met zoete frisdrank). Het Spaanse bier is over het algemeen niet erg sterk. Er is zowel Spaans bier als buitenlands bier te verkrijgen.
Spanjaarden nuttigen twee keer per dag een warme maaltijd. Ze lunchen rond 15 uur en eten ’s avonds pas rond 21 uur hun avondmaal. Houd hier dus rekening mee wanneer u een restaurant bezoekt. Fooien zijn meestal bij de rekening inbegrepen. Het is echter wel gebruikelijk om een klein bedrag op tafel achter te laten.
Dankzij de vele toeristen zult u voldoende hotels vinden die aan uw eisen voldoen. De kwaliteit van de hotels is redelijk en u wordt vaak gastvrij ontvangen. Kampeerliefhebbers hebben de keuze uit campings die variëren van eenvoudig tot zeer luxe. Een relatief goedkope manier van overnachten is het verblijven in een jeugdherberg. Er zijn in Spanje weinig jeugdherbergen, maar in de grote steden zult u er echter wel voldoende aantreffen. Verder kunt u vakantiehuisjes huren bij organisaties of via particulieren. Een unieke Spaanse accommodatie is een ‘parador’. Dit verblijf is eigendom van de staat en geeft u de kans om echt in aanraking te kunnen komen met de traditionele Spaanse cultuur. De paradores bevinden zich vaak in een prachtige omgeving en kunnen zowel in historische als in moderne gebouwen gevestigd zijn.
Voor meer informatie over Spanje raden wij u naast zoeken met Google de volgende bronnen aan:
Onderstaande vragen en antwoorden zijn een selectie van meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij kijk dan even op de faq pagina. Of neem contact met ons op.