Bespaar tijd en geld. Wij vergelijken de aanbiedingen van autoverhuurders in Cyprus voor u.
EasyTerra Autohuur Cyprus is een onafhankelijke prijsvergelijker voor autoverhuur. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in ons systeem vergeleken, zodat u als klant altijd tegen een gunstige prijs uw huurauto bij ons kunt boeken.
Of je nu op zoek bent naar een kleine huurauto of een stationwagon voor het hele gezin. Wij hebben altijd een geschikte auto voor de laagste prijs. Hieronder staan enkele voorbeelden uit ons aanbod in Cyprus
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.
Op deze bestemming (Cyprus) is februari de voordeligste maand om een auto uit de mini klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Cyprus) is februari de voordeligste maand om een auto uit de economy klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Cyprus) is november de voordeligste maand om een auto uit de compact klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Cyprus) is februari de voordeligste maand om een auto uit de intermediate klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Cyprus) is november de voordeligste maand om een auto uit de standaard klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Cyprus) is februari de voordeligste maand om een auto uit de fullsize klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Cyprus) is december de voordeligste maand om een auto uit de luxury klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Cyprus) is februari de voordeligste maand om een stationwagon te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Cyprus) is februari de voordeligste maand om een SUV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Cyprus) is februari de voordeligste maand om een MPV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Cyprus) is februari de voordeligste maand om een personenbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Cyprus) is juni de voordeligste maand om een sportauto te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Cyprus) is november de voordeligste maand om een cabrio te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Cyprus) is maart de voordeligste maand om een sedan te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Cyprus ontdek je het beste met een huurauto. EasyTerra Autohuur heeft ruim 9 ophaallocaties in Cyprus. Zo is er altijd wel een ophaallocatie in de buurt van jouw bestemming.
Op het kruispunt van Europa, Azië en Afrika ligt het mediterraanse eiland Cyprus. Sinds 1974 is het eiland opgedeeld in twee delen. De Turkse Republiek Noord-Cyprus wordt echter alleen door Turkije erkend. De hoofdstad van Cyprus is Nicosia. De stad heeft 309.500 inwoners.
Langs de kust vinden bezoekers prachtige stranden. In het binnenland liggen de traditionele dorpen, middeleeuwse kastelen en ruïnes te wachten. Veel van de dorpen hebben gedurende het jaar verschillende festiviteiten en markten die een bezoek waard zijn. De Grieks-orthodoxe kerken en kloosters zijn inspirerende bouwwerken in een schitterende omgeving. Het interieur is vaak weelderig en kenmerkt zich door de vele iconen en het bladgoud. De gebouwen hebben veelal een Byzantijns karakter.
Maar ook de Griekse mythologie speelt hier nog een rol. Uit de schuimende zee bij het eiland Cyprus werd de Griekse godin Aphrodite geboren. Nog altijd viert men in de steden Paphos en Amathus iedere lente de feesten om deze godin te eren. Ook de Rots van Aphrodite, voor de kust van Cyprus, herinnert aan haar ontstaan.
Het Cypriotische landschap kent grillige bergtoppen, rotskusten en graanvelden. In het droge klimaat brengen dennenbossen en citrusbomen verkoeling. Wie het Cypriotische landschap en de rijke cultuur verkend heeft, kan zich nadien tegoed doen aan de mediterraanse keuken en een goed glas Cypriotische wijn.
Pas aan het eind van het paleolithicum trokken jagers naar Cyprus en bewoonden het eiland. Vermoedelijk was deze bevolkingsgroep afkomstig uit de Levant; een gebied in West-Azië, grenzend aan de Middellandse Zee. Doordat het eiland lange tijd niet bewoond werd, overleefden veel dwergdiersoorten, zoals dwergolifanten en nijlpaarden. Bij Limassol, aan de zuidkust van het eiland, vindt men vandaag de dag nog altijd een vindplaats van botten van deze dieren. De plaats wordt Aetokremnos genoemd: 'Adelaarsklif'.
In het neolithicum, zo'n acht duizend jaar voor Christus, vestigen mensen zich definitief op het eiland. Het waren boeren die dieren als varkens, schapen en geiten hielden. In de bronstijd werden vervolgens de eerste steden gebouwd. Ook delfde men vanaf die tijd systematisch koper, waar men goede handel mee dreef. Vanaf drie duizend voor Christus begon men het koper zelf te benutten. Cyprus werd een belangrijk tussenstation in de handel tussen Kreta, Griekenland, de Levant, Egypte en Sardinië. Er zijn aanwijzingen dat er nauwe banden waren met Egypte. Deze aanwijzingen laten tevens doorschemeren dat Cyprus tot het einde van de veertiende eeuw v.Chr. onafhankelijk was. Vanaf ongeveer 1200 v.Chr. werd de Myceense invloed zeer sterk.
In de ijzertijd overheersten de Assyriërs het eiland. Het deed echter niets af aan de welvaart; de Cypriotische handel bloeide zo sterk op dat men zelfs kan zeggen dat Cyprus de macht over de Middellandse Zee had.
Van 560 tot 545 voor Christus ging het gezag over van de Assyriërs op de Egyptenaren. De Cypriotische vorsten konden evenwel grotendeels zelfstandig zaken blijven doen. In 545 v.Chr. ging de macht over naar de Perzen die het eiland in 525 v.Chr. ook bezetten. Deze bezetting duurde tot in de vijfde eeuw voor onze jaartelling. Rond 425 v.Chr. werd Cyprus onderdeel van het Hellenistische rijk. In 76. v.Chr. veroverden de Romeinen Cyprus en vormden het tot een provincie van hun rijk.
Deze stand van zaken zou duren tot de moslims het idee opvatten om Cyprus te besturen. In 649 na Christus bezette kalief Muawija Cyprus. Er kwam gedurende een aantal eeuwen een gedeeld bestuur met de Byzantijnen tot stand. Over en weer probeerden de moslims en de Byzantijnen de alleenheerschappij over het eiland te krijgen.
Toen het rijk tegen het einde van twaalfde eeuw in verval raakte, veroverde Richard Leeuwenhart met zijn kruisvaarders Cyprus. Op deze manier werd Cyprus verenigd met het koninkrijk Jeruzalem. In 1291 verlieten de kruisvaarders het Heilige Land. Ze bleven echter op Cyprus tot 1489. In dat jaar koloniseerden de Venetianen Cyprus.
De roerige tijden waren nog niet over. In 1571 veroverden de Ottomanen het eiland. De Turken bleven hier tot 1878. In de tussentijd vestigde een vrij grote Turkse minderheid zich op Cyprus. In eerste instantie verwelkomde de Byzantijnse kerk de nieuwe bezetters, aangezien de Turken alle religies van het boek erkenden. De belastingen die geheven werden waren echter bijzonder hoog en de aanvankelijke tevredenheid taande.
In 1925 werd Cyprus een Britse kolonie om na de Tweede Wereldoorlog in 1960 zijn onafhankelijkheid te verkrijgen. De Turkse minderheid was nog altijd sterk aanwezig en in de grondwet was zodoende bepaald dat de functie van president bekleed werd door een Grieks Cyprioot en de functie van vicepresident door een Turks Cyprioot. De grondwet bepaalde tevens dat de Turkse minderheid een onevenredig grote macht kreeg in het bestuur van Cyprus. Nog geen vijfde deel van de bevolking was Turks, toch kregen ze in veel zaken dertig of meer procent invloed. Onder andere het vetorecht dat de Turks Cyprioten gekregen hadden, leidde ertoe dat bestuurlijk gezien de situatie onhoudbaar werd en er weinig tot niks tot stand kwam.
Toen de Cypriotische president Makarios een wijziging voorstelde in de grondwet, braken er onrusten uit en geweldplegingen. Op initiatief van de Britten werd er een wapenstilstand gesloten. De Cypriotische president stond vervolgens toe dat er een tijdelijke vredesmacht van Griekse, Turkse en Britse troepen op het eiland werd gestationeerd. In het proces van scheiding van de strijdende groepen werd de 'Groene Lijn', in het leven geroepen. Deze scheidslijn deelt vanaf die tijd het eiland in tweeën. In 1964 stuurden de Verenigde Naties vredestroepen die er tot op de dag van vandaag zijn. In 1974 vond er een Turkse invasie plaats van het noordelijke deel van het eiland. In 1975 riep het noordelijke deel de 'Turkse Federale Staat van Noord Cyprus' uit. Tegenwoordig draagt het gedeelte de naam 'Turkse Republiek van Noord Cyprus'. Turkije is echter de enige staat die de republiek officieel erkent.
In 1990 diende Cyprus een aanvraag in voor de toetreding tot de Europese Unie. De Turks-Cyprioten claimen echter dat het Grieks-Cypriotische bestuur deze aanvraag niet voor hen heeft ingediend aangezien ze volgens hen niet vertegenwoordigd worden door de Grieks-Cypriotische regering. Desondanks heeft de Europese Unie de aanvraag erkend en aanvaardt daarmee de Grieks-Cypriotische regering over het gehele eiland. In 2004 is het eiland toegetreden tot de Europese Unie.
Op Cyprus wonen zo'n 789.000 Cyprioten. Driekwart van de Cypriotische bevolking is Grieks-Cyprioot. Een vijfde deel is Turks-Cyprioot en de overige vijf procent is opgebouwd uit verschillende etniciteiten, waaronder Armeniërs, Libanezen en Maronieten. Meer dan de helft van de Cyprioten woont in de steden op het eiland. De trek van het platteland naar de steden neemt de laatste jaren meer en meer toe. Vooral de plattelandsbevolking is erg open en vriendelijk.
De Grieks-Cypriotische bevolking behoort voor het overgrote deel tot de Grieks-orthodoxe kerk. Een vijfde deel van de bevolking is moslim. De overige vier procent behoort tot de Armeens-Apostolische kerk of de Maronitische kerk. Deze verdeling komt nauw overeen met de verdeling van etniciteiten.
Op Cyprus wordt Grieks, Turks en Engels gesproken.
Op het eiland vindt men nog ruïnes uit de Romeinse tijd. In het Grieks-Romeinse amfitheater Kourin worden tegenwoordig 's zomers toneeluitvoeringen gegeven. Daarnaast zijn er nog talrijke andere plaatsen de moeite van een bezoek waard. Zo leidt in het Troödosgebergte de weg vanaf de hoogste top Olympus naar het Kykkosklooster. Dit is het beroemdste Grieks-orthodoxe klooster op Cyprus. Een derde bezienswaardigheid op Cyprus is het kantklossersdorp Pano Lefkara. Het is gelegen tussen Larnaka en Limassol en geeft uitstekend de gelegenheid de traditioneel Cypriotische dorpssfeer te proeven.
Sinds 1960 is Cyprus een onafhankelijke republiek. Het hedendaagse Cyprus is nog altijd een gescheiden eiland. Christofias Demetris is de huidige president van de Republiek Cyprus. Daarnaast is sinds 2005 Mehmed Ali Talat de president van de Turkse Republiek Noord Cyprus.
Bestuurlijk gezien is Cyprus onderverdeeld in zes districten. Deze indeling is nog van voor de scheiding tussen het Turks-Cypriotische deel en het Grieks-Cypriotische deel. De grenzen van de districten houden daarom geen rekening met de 'nieuwe' situatie.
De Cypriotische economie steunt voornamelijk op de landbouw. De agrarische sector zorgt voor de export van met name citrusvruchten, aardappelen, druiven en tabak.
De tweede voorname bron van inkomsten is de toeristische sector.
Alhoewel het een eiland is, is de visserij nauwelijks van belang. De wateren rond Cyprus zijn namelijk arm aan vis.
Nog altijd wordt er koper gewonnen op Cyprus. Ons woord voor dit metaal is dan ook gerelateerd aan de naam van het eiland. Naast koper, worden ook marmer, ijzererts en gips uit de grond gehaald. Recentelijk is er olie ontdekt in de zee tussen Cyprus en Egypte.
De verdeling van het eiland in een noordelijk en een zuidelijk deel, brengt ook een economische ongelijkheid met zich mee. Grieks-Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie. Hierdoor is de welvaart gestegen in dit deel. Turks-Cyprus is gedeeltelijk afhankelijk van Turkije. Omdat het deel geen erkenning krijgt, is handel met landen buiten Turkije niet mogelijk.
Sinds 2008 betaalt men op Cyprus niet langer met de Cypriotische pond, maar met de euro.
Cyprus is een eiland dat ligt in de Middellandse Zee. Ongeveer zeventig kilometer over zee naar het noorden, vindt men Turkije. Zo'n honderd kilometer naar het oosten ligt Syrië. Geografisch gezien hoort het eiland bij Azië. Maar omdat de meerderheid van de bevolking Grieks-orthodox is, rekent men het eiland vaak tot Europa. De oppervlakte van het eiland is 9251 vierkante kilometer. Op het noordelijke gedeelte van Cyprus vindt men het Kyreniagebergte. De bergen bestaan voornamelijk uit kalksteen en kenmerken zich door hun grillige randen. De hoogste top is zo'n duizend meter. Het Toödosgebergte ligt in het zuidwesten. De hoogste berg, de Olympus, is 1953 meter. Deze berg is tevens het hoogste punt op Cyprus. Tussen de twee berggebieden ligt de Mesaoria-vlakte. Het is een bijzonder vruchtbaar gebied. Dit is evenwel niet te danken aan een grote rivier. Op het eiland stroomt geen echte rivier. Ook de bergbeken drogen op in de zomer. De oostkust kent brede baaien, met verschillende havenplaatsen. Paphos, Larnaca en Limassol zijn drie plaatsen aan de kust.
De naam 'Cyprus' is afkomstig van het Griekse kypros. Dit betekent koper, een metaal dat gevonden werd op het eiland en waarin in de oudheid flink gehandeld werd.
Van oudsher is Cyprus een eiland met veel bossen. Door ontbossing en branden is er de laatste honderd jaar veel verloren gegaan. Door herbebossing is op dit moment weer ongeveer een vijfde van het eiland beplant met bomen.
Cyprus heeft een mediterraans klimaat met hete, droge zomers van half mei tot half september. Stralend blauwe luchten hangen boven het eiland en de zon schijnt dan ook bijna altijd. De winters zijn mild en regenachtig. Ze duren relatief lang. In de bergen valt er boven de duizend meter altijd wat sneeuw. Het is zelfs mogelijk om te wintersporten op Cyprus in het Troödosgebergte! De herfst en lente zijn maar kort.
Aangezien er op Cyprus geen werkend spoorwegnet is, gaat alle transport via de weg, de zee en door de lucht.
De Cyprioten verplaatsen zich voornamelijk per auto. Het wegennet is zeer ontwikkeld op het eiland. De wegen zijn dan ook in goede staat. Snelwegen verbinden Nicosia met Kyrenia en Limassol. Het is belangrijk te realiseren dat er op Cyprus aan de linkerkant van de weg wordt gereden.
Iedere dag van de week, behalve op de zondag, verbinden bussen de steden met elkaar. Het busvervoer is efficiënt. Bussen rijden frequent af en aan.
De voornaamste havenplaatsen van Cyprus zijn Limassol en Larnaca. Van hieruit varen vracht- en passagiersschepen.
Vanaf Larnaca Airport en Paphos Airport wordt gevlogen op steden in Europa en het Midden Oosten. De luchthaven van de hoofdstad is sinds 1974 gesloten. Om deze reden wordt Larnaca Airport ook wel Cyprys Airport genoemd. Het noorden van Cyprus heeft een internationale luchthaven in Ercan. Alleen Turkish Airlines vliegt echter op deze plaats.
De Cypriotische keuken kent invloeden vanuit Egypte, Griekenland, Libanon, Turkije en Groot-Brittannië.
Op Cyprus eet men normaal gesproken warm tussen de middag. Ook 's avonds kan men hier warm dineren. De Noord-Cypriotische keuken lijkt sterk op die van het zuiden. De gerechten hebben echter vaak andere namen. Vanwege de moslimmeerderheid zal men hier geen varkensvlees serveren.
Een van de bekendste typisch Cypriotische voorgerechten is halloumi. Deze kaas wordt gemaakt van schapen- en geitenmelk. Meestal worden de plakken gegrild geserveerd. Een andere specialiteit is meze. De vertaling hiervan luidt: kleine lekkernijen. Het zijn vele kleine gerechtjes van groenten, vlees en vis.
Alhoewel de zee niet rijk is aan vis behoren visgerechten wel tot de Cypriotische keuken. Calamari, octopus in rode wijn en zeebaars staan alle op het menu. Ook gegrilde lam (souvla) staat op de kaart. Lounza bestaat uit in koriander zaadjes en wijn gemarineerd vlees dat uiteindelijk gedroogd en gerookt is.
Groenten die veel gebruikt worden zijn aardappelen in olijfolie en peterselie, bloemkool in het zuur en asperges.
Een typische drank die men op Noord-Cyprus kan proeven is de oorspronkelijk Turkse yoghurtdrank ayran. De bekende dranken die men op heel Cyprus kan bestellen zijn raki en brandy sawa. De eerste alcoholische drank is gemaakt van anijs. Het tweede drankje is een brandy met citroensap. Deze drank is nog een overblijfsel uit de Britse koloniale tijd. Raki is vooral populair in het Turkse gedeelte van het eiland. Op Cyprus wordt tevens wijn verbouwd. In september en oktober is er in Limassol een wijnfestival. Ook de omliggende dorpen houden hun eigen wijnfeesten.
De tijd op Cyprus staat genoteerd op GMT/UTC+ 2. In de zomermaanden wordt de klok vooruit gezet naar GMT/UTC+ 3.
Op Cyprus zijn hotels in alle soorten en maten. Luxe en budget onderdak is allemaal te vinden. Daarnaast is het ook mogelijk om te overnachten in een Bed & Breakfast.
In steden als Larnaca, Limassol en Ayia Napa kunnen reizigers tevens terecht in een hostel.
Het eiland heeft een handjevol campings. Deze zijn voornamelijk gelegen aan de westkust van Cyprus.
Voor meer informatie over Cyprus raden wij u, naast zoeken met Google, de volgende bronnen aan:
Onderstaande vragen en antwoorden zijn een selectie van meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij kijk dan even op de faq pagina. Of neem contact met ons op.