Bespaar tijd en geld. Wij vergelijken de aanbiedingen van autoverhuurders in Oostenrijk voor u.
EasyTerra Autohuur Oostenrijk is een onafhankelijke prijsvergelijker voor autoverhuur. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in ons systeem vergeleken, zodat u als klant altijd tegen een gunstige prijs uw huurauto bij ons kunt boeken.
Of je nu op zoek bent naar een kleine huurauto of een stationwagon voor het hele gezin. Wij hebben altijd een geschikte auto voor de laagste prijs. Hieronder staan enkele voorbeelden uit ons aanbod in Oostenrijk
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.
Op deze bestemming (Oostenrijk) is november de voordeligste maand om een auto uit de mini klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Oostenrijk) is april de voordeligste maand om een auto uit de economy klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Oostenrijk) is april de voordeligste maand om een auto uit de compact klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Oostenrijk) is april de voordeligste maand om een auto uit de intermediate klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Oostenrijk) is april de voordeligste maand om een auto uit de standaard klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Oostenrijk) is oktober de voordeligste maand om een auto uit de fullsize klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Oostenrijk) is april de voordeligste maand om een auto uit de luxury klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Oostenrijk) is april de voordeligste maand om een stationwagon te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Oostenrijk) is november de voordeligste maand om een SUV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Oostenrijk) is november de voordeligste maand om een MPV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Oostenrijk) is november de voordeligste maand om een personenbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Oostenrijk) is november de voordeligste maand om een cabrio te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Oostenrijk) is september de voordeligste maand om een sedan te huren. Je betaalt dan gemiddeld
EasyTerra Autohuur vergelijkt de autohuur prijzen op onderstaande bestemmingen
Oostenrijk ontdek je het beste met een huurauto. EasyTerra Autohuur heeft ruim 32 ophaallocaties in Oostenrijk. Zo is er altijd wel een ophaallocatie in de buurt van jouw bestemming.
Introductie
Oostenrijk is populaire vakantiebestemming, zowel in de zomer als in de winter. De vele bergen bieden de perfecte mogelijkheid voor een unieke wintersportvakantie. In de zomer kunt u in de Alpen prachtige wandelingen maken. Wenen is een mooie stad met een rijke cultuur. De stad biedt musea, theaters, festivals, beeldende kunst, concerten en folklore. Oostenrijk is goed ingespeeld op de vele toeristen die het land jaarlijks bezoeken. Overal vindt u accommodaties en restaurants van goede kwaliteit.
Geschiedenis
Het huidige Oostenrijk is vroeger door verschillende volkeren bewoond geweest. Tot de tiende eeuw leefden er Romeinen, Hunnen, Lombarden, Ostrogoten, Beieren en Franken. Daarna werd het land drie eeuwen lang geregeerd door de Babenbergers. Nadat de laatste Babenberger in 1246 stierf, volgden er tientallen jaren van strijd om de opvolging.
In 1278 wist de Duitse koning Rudolf I van Habsburg in Oostenrijk aan de macht te komen. De Habsburgers hebben het land tot 1806 geregeerd. Het land maakte in die tijd een periode van enorme bloei door en dankzij strategische huwelijken en veroveringen heersten de Habsburgers over grote delen van Europa.
Napoleon bleek een machtige tegenstander te zijn. Hij dwong Oostenrijk om zijn bondgenoot te worden in zijn strijd tegen het Heilige Roomse Rijk van de Duitse Natie. Na de nederlaag van Napoleon in 1813 werd Europa in 1815 opnieuw verdeeld. Oostenrijk kreeg hierbij de macht over een groot deel van Italië en over Midden-Europa.
In 1848 braken er revoluties uit in Wenen, Praag, Milaan en Hongarije. Keizer Franz Jozef I kwam aan de macht. Onder zijn bewind verloor Oostenrijk een oorlog met de Pruisen. Pruisen won de heerschappij over de Duitse staten. Oostenrijk wilde meer invloed en in 1867 veranderde daardoor het keizerrijk in de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Hongarije behield een grote mate van zelfstandigheid en was alleen verbonden met Oostenrijk door het staatshoofd.
Na de Eerste Wereldoorlog kwam er een einde aan de dubbelmonarchie. Oostenrijk-Hongarije werd opgesplitst in verschillende onafhankelijk staten (zoals Tsjechoslowakije, Hongarije en Joegoslavië). In 1918 werd Oostenrijk een republiek. Oostenrijk was een klein, arm land en wilde zich aansluiten bij Duitsland. Het Verdrag van Versailles verbood dit.
In 1938 viel Hitler Oostenrijk binnen en zorgde ervoor dat de nazi Seyss-Inquart rijksstadhouder van Oostenrijk werd. Dit was voor Oostenrijk het begin van de Tweede Wereldoorlog. Na het verlies van Hitler werd Oostenrijk door de geallieerden bezet. Pas in 1955 werd Oostenrijk weer een zelfstandig land. Het land beloofde in de toekomst een strikte neutraliteit in acht te nemen. Hetzelfde jaar werd Oostenrijk lid van de Verenigde Naties.
Van 1970-1982 was de socialist Bruno Kreisky bondskanselier van Oostenrijk. In 1986 won Kurt Waldheim de presidentsverkiezingen, ondanks zijn omstreden oorlogsverleden. De Verenigde Staten protesteerden fel maar toch behield Waldheim zijn presidentschap tot 1992. Hij werd opgevolgd door Thomas Klestil. In 1995 werd Oostenrijk lid van de EU.
In de jaren die volgden, groeide de rechts-radicale Vrijheidspartij (FPÖ) onder leiding van Jörg Haider. Ondanks zijn positieve uitspraken over Hitlers nationaal-socialisme behaalde de Vrijheidspartij meerdere malen een grote verkiezingszege. Er werd internationaal heftig gereageerd. De EU-partners verlaagden de status van hun diplomatieke banden met Oostenrijk en ook werden er contracten met Oostenrijkse bedrijven verbroken. Pas in 2000 trad Haider als partijleider af. In 2004 werd de socialist Heinz Fischer de nieuwe president van het land. Hij was het eerste socialistische staatshoofd in achttien jaar.
Samenleving en Cultuur
In Oostenrijk wonen ongeveer acht miljoen mensen. Meer dan de helft van alle inwoners woont in of rond de grote steden. De hoofdstad Wenen telt maar liefst bijna twee miljoen inwoners. Het merendeel van de bevolking bestaat uit Duitstalige Oostenrijkers. Verder leven er Kroaten, Slovenen en Hongaren.
Ongeveer 80% van de bevolking is rooms-katholiek. Daarnaast is een klein percentage protestants (5) of niet-kerkelijk (8%). Overige inwoners zijn joods of islamitisch.
Een zeer groot deel van de bevolking (ongeveer 97%) spreekt Duits. Dit is dan ook de officiële taal van het land. De minderheden in Oostenrijk (zoals Hongaren, Tjsechen en Slowaken) spreken vaak nog hun eigen taal.
Oostenrijk beschikt over een enorme culturele rijkdom. Het land staat bekend om haar architectuur en klassieke muziek. Wenen is niet alleen de stad van de barok, maar is ook sinds de achttiende eeuw een cultuurcentrum geweest op het gebied van muziek en literatuur. Vele beroemde componisten zijn afkomstig uit Oostenrijk. Voorbeelden hiervan zijn Mozart, Strauss, Schuber, en Haydn. De Weense wals is ook wereldberoemd geworden. Deze parendans wordt gedomineerd door de familie Strauss.
Oostenrijkers houden vast aan tradities en nog steeds wordt er dan ook volop gewalst tijdens speciale gelegenheden. Naast klassieke muziek kenmerkt de Oostenrijkse cultuur zich door de vele musea, kloosters, concerten en festivals. Het land biedt uitstekende mogelijkheden voor het beoefenen van wintersporten. Favoriete sporten in Oostenrijk zijn dan ook skiën, langlaufen, schaatsen en curling. Ook houden veel Oostenrijkers van een goede pot voetbal.
Politieke situatie
Oostenrijk is een federatie van negen deelstaten (Bundesländer) en heeft een parlementaire democratie met als staatshoofd een president. De president staat aan het hoofd van de bondsrepubliek. Hij wordt voor een periode van zes jaar rechtstreeks gekozen. De president benoemt de leider van het kabinet, de eerste minister. De ministers vormen het kabinet en zijn verantwoording schuldig aan het parlement. De huidige president van Oostenrijk is Heinz Fischer (sinds 2004). De eerste minister is Alfred Gusenbauer (sinds 2007).
Het parlement bestaat uit de Nationalrat en de Bundesrat. De Nationalrat heeft de wetgevende macht in handen en telt 183 leden. De leden worden elke vier jaar door middel van verkiezingen gekozen. Elke inwoner van Oostenrijk die negentien jaar of ouder is, heeft stemrecht. De Bundesrat bestaat uit 64 leden die door de parlementen van de negen deelstaten worden gekozen.
Belangrijke politieke partijen zijn de sociaal-democratische partij (SPÖ) en de partij van de conservatieven (ÖVP). De rechts-radicale Vrijheidspartij (FPÖ) is ook altijd een zeer belangrijke partij geweest. Deze partij, onder leiding van Jörg Haider is in 2005 opgeheven. Haider richtte een andere partij op, namelijk de Bündnis Zukunft Österreich (BZÖ). Deze partij is milder dan de voormalige partij van Haider.
Economie
Oostenrijk behoort tot een van de meest welvarende landen van Europa. De markteconomie is goed ontwikkeld en de levensstandaard is hoog. Het aandeel van de dienstensector aan het BNP is het grootst. Meer dan de helft van de inwoners is dan ook werkzaam binnen deze sector. Ongeveer 30% van de beroepsbevolking is werkzaam in de industriesector. Belangrijke industrietakken zijn machinebouw, ijzer en staal, textiel en hout en voedsel. De landbouw voorziet voor een groot percentage in de eigen behoeften. De meeste landbouwgebieden zijn in het noorden en noordoosten van het land te vinden. Enkele belangrijke landbouwproducten zijn aardappels, suikerbieten, wijn, fruit; zuivelproducten, maïs en granen.
Belangrijke handelspartners van Oostenrijk zijn Duitsland, Italië, Frankrijk, Japan, VS, Zwitserland, Nederland en Groot-Brittannië. Oostenrijk handelt in machines en apparatuur, motorvoertuigen, metaalgoederen en levensmiddelen. Belangrijke uitvoerproducten zijn verder ijzer en staal, textiel, papier en karton. Belangrijk invoerproducten zijn daarnaast chemische middelen en olie(producten).
Het toerisme is ook een belangrijke bron van inkomsten geworden. Oostenrijk is een zeer populaire vakantiebestemming, met name voor de wintersport. In de zomer trekt het Oostenrijkse landschap veel wandelaars en bergbeklimmers. Ook is Wenen een geliefde bestemming voor een stedentripje.
In 2002 werd de euro als wettig betaalmiddel in Oostenrijk ingevoerd. Daarvoor betaalde men met de Oostenrijkse Schilling (ATS).
Geografie en Klimaat
Oostenrijk ligt in centrum van Europa en grenst dan ook aan veel verschillende landen: Duitsland, Tsjechië en Slowakije (noorden), Hongarije (oosten), Italië en Slovenië (zuiden) en Zwitserland en Liechtenstein (westen). Het grootste gedeelte van Oostenrijk bestaat uit middel- en hooggebergte: de Alpen. De Alpen kenmerken zich door enorme bergmassieven, indrukwekkende gletsjers en mooie zijdalen. In de berggebieden bevinden zich vele, schone meren. De Attersee is het grootste Alpenmeer. De Grossglockner (bijna 3800 meter) is de hoogste berg van het land.
Het oostelijke deel van Oostenrijk bestaat uit heuvelland en vlakke gronden. Hier stroomt ook de rivier de Donau. Samen met haar zijrivier de Inn, is de Donau de belangrijkste rivier van het land. Naast de Inn stromen ook de Herberg, Enns en Mur in de Donau. Het Neusiedler Meer is het grootste meer van het land (in het oosten).
Oostenrijk bestaat uit negen deelstaten (Bundesländer). Elke deelstaat heeft haar eigen hoofdstad. Dit zijn de negen provincies met bijbehorende hoofdsteden: Wenen (Wenen), Stiermarken (Graz), Vorarlberg (Bregenz), Tirol (Innsbruck), Salzburg (Salzburg), Karinthië (Klagenfurt), Opper-Oostenrijk (Linz), Neder-Oostenrijk (Sankt Pölten) en Burgenland (Eisenstadt). Wenen is niet alleen een deelstaat, maar ook de hoofdstad van het land. Wenen ligt aan de rivier de Donau, in het oosten van het land.
Oostenrijk is een relatief klein land, maar de klimaatverschillen binnen het land zijn groot. In het oosten van het land is sprake van een landklimaat. Het zuiden van het land heeft meer een mediterraan klimaat met warme en droge zomers. In het westen van het land valt de meeste neerslag. De Alpen worden gekenmerkt door een hooggebergteklimaat. De verschillen tussen dag en nacht, zomer en winter zijn groot. In de winter valt hier veel sneeuw en de zomers zijn koel. Op sommige plekken wordt het niet warmer dan tien graden Celsius.
Verkeer en Infrastructuur
Oostenrijk heeft een goed ontwikkeld spoor- en wegennet. Het totale wegennet telt bijna 134.000 kilometer. Op de Oostenrijkse snelwegen is het verplicht om een Autobahnvignet te hebben. Deze kan bij de grensovergang gekocht worden. In de winter zijn veel bergwegen afgesloten. Op deze bergwegen moet u rekening houden met stijgingen en ook is het verstandig om op tijd terug te schakelen. Zwaardere voertuigen hebben voorrang op lichtere voertuigen.
Het spoorwegennet is meer dan 6000 kilometer lang. De berggebieden zijn minder goed bereikbaar per trein. Er zijn zowel nationale als internationale verbindingen tussen belangrijke plaatsen. De grootste spoorwegmaatschappij van Oostenrijk is de Österreichische Bundesbahnen (ÖBB). Het busverkeer is in handen van de staat, gemeenten en particuliere bedrijven. Bussen rijden naar vrijwel elk dorp.
Een van de belangrijkste vluchthavens van Oostenrijk is Schwechat Airport, in Wenen. Andere belangrijke vluchthavens zijn Graz Airport, Innsbruck Airport, Salzburg Airport, Klagenfurt Airport en Linz Airport. Vanaf deze vliegvelden vertrekken zowel internationale als nationale vluchten. De nationale vliegmaatschappij is Austrian Airlines. Binnenlandse vluchten worden mogelijk gemaakt door Tyrolean Airways.
De Donau is een van de belangrijkste waterwegen van Europa. Vrachttransport tussen het westen en oosten van Europa gebeurt dan ook vaak via deze rivier. De totale lengte van de waterwegen in Oostenrijk bedraagt ongeveer 360 kilometer.
Eten en Drinken
De verschillende landen die ooit tot het Habsburgse Rijk behoorden, hebben invloed gehad op de Oostenrijkse keuken. Hongaarse goulash, Servische bonensoep, of Italiaanse rijst zijn daarom heel normaal op een Oostenrijkse menukaart. Het meest bekende vlees uit Oostenrijk is waarschijnlijk wel de Wiener Schnitzel. Een typisch Weense specialiteit is de Kaiserschmarren: brokken pannenkoek met poedersuiker en pruimenjam. Verder staat Oostenrijk bekend om een aantal heerlijke taarten: Sachertorte (met chocolade), Linzertaart (met noten en jam) en de Malakofftaart (chocolade met rum en slagroom). De berggebieden leveren hun eigen specialiteiten. Zo is er Alpenkaas, graskaas en spek uit Tirol.
Een populaire drank in Oostenrijk is Wiener Kaffee. Dit is een mix van koffie en chocolade. Oostenrijkers zijn gek op koffie en kennen vele verschillende soorten. Wenen beschikt over echte koffiehuizen. Vroeger ontmoetten kunstenaars en intellectuelen elkaar hier; tegenwoordig dienen de koffiehuizen als plaats om van een heerlijk Oostenrijks kopje koffie te genieten.
Accommodatie
Oostenrijk beschikt over vele hotels, vakantiewoningen en appartementen. In de skigebieden zijn overal chalets of kleine huisjes te huur. Verder zijn er genoeg campings te vinden, vaak gelegen in een mooie omgeving. Ook kunt u kiezen voor een Bed and Breakfast. De accommodaties in Oostenrijk zijn over het algemeen van goede kwaliteit en de Oostenrijkse bevolking heeft gastvrijheid hoog in het vaandel staan.
Tijdzone
Oostenrijk heeft tijdzone GMT +1. Van april tot oktober geldt de zomertijd; de klok wordt dan een uur vooruit gezet.
Externe Bronnen
Voor meer informatie over Oostenrijk raden wij u naast zoeken met Google de volgende bronnen aan:
Onderstaande vragen en antwoorden zijn een selectie van meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij kijk dan even op de faq pagina. Of neem contact met ons op.