Bespaar tijd en geld. Wij vergelijken de aanbiedingen van autoverhuurders in Roemenië voor u.
EasyTerra Autohuur Roemenië is een onafhankelijke prijsvergelijker voor autoverhuur. De prijzen van de bekende autoverhuur bedrijven worden in ons systeem vergeleken, zodat u als klant altijd tegen een gunstige prijs uw huurauto bij ons kunt boeken.
Of je nu op zoek bent naar een kleine huurauto of een stationwagon voor het hele gezin. Wij hebben altijd een geschikte auto voor de laagste prijs. Hieronder staan enkele voorbeelden uit ons aanbod in Roemenië
Welke verzekeringen kies ik, hoe zit het met borg? Lees onze artikelen met handige informatie en tips. Zo kies je de juiste huurauto.
Op deze bestemming (Roemenië) is februari de voordeligste maand om een auto uit de mini klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Roemenië) is februari de voordeligste maand om een auto uit de economy klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Roemenië) is februari de voordeligste maand om een auto uit de compact klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Roemenië) is november de voordeligste maand om een auto uit de intermediate klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Roemenië) is november de voordeligste maand om een auto uit de standaard klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Roemenië) is november de voordeligste maand om een auto uit de fullsize klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Roemenië) is oktober de voordeligste maand om een auto uit de luxury klasse te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Roemenië) is januari de voordeligste maand om een stationwagon te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Roemenië) is november de voordeligste maand om een SUV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Roemenië) is november de voordeligste maand om een MPV te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Roemenië) is november de voordeligste maand om een personenbus te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Roemenië) is augustus de voordeligste maand om een sportauto te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Op deze bestemming (Roemenië) is september de voordeligste maand om een sedan te huren. Je betaalt dan gemiddeld
Roemenië ontdek je het beste met een huurauto. EasyTerra Autohuur heeft ruim 37 ophaallocaties in Roemenië. Zo is er altijd wel een ophaallocatie in de buurt van jouw bestemming.
Roemenië is een van de meest ongerepte, rustieke en authentieke landen van Europa. Het is meer dan alleen het land van Graaf Dracula, of een voormalig communistische staat. Roemenië heeft heuvellandschappen met weilanden en bossen die overvloeien in de ruige toppen van de Karpaten. In Moldavië vindt men orthodoxe kloosters en middeleeuwse kastelen. Het is het land waar de blauwe Donau al slingerend in de Zwarte Zee verdwijnt.
De hoofdstad Boekarest is de grootste metropool van het land. Meer dan twee miljoen mensen leven hier. In de Tweede wereldoorlog en tijdens een aardbeving in 1977 is de stad behoorlijk beschadigd geraakt, maar sinds het jaar 2000 is men, vanwege de betere economische situatie, de stad aan het moderniseren en oude stadsdelen aan het restaureren. Met de gerenoveerde historische monumenten, hippe winkels en een afwisselend nachtleven heeft Boekarest de bezoeker heel wat te bieden.
De geschiedenis van het gebied dat tegenwoordig de naam Roemenië draagt, gaat terug tot vele eeuwen voor Christus. Thracische troepen, beter bekend als de Daciërs, hadden zich in het oude Romanië gevestigd. 'Dacië' is dan ook een oude benaming van Roemenië. In de tweede eeuw voor onze jaartelling deden de Daciërs een verwoede poging om de Romeinen buiten het rijk te houden. Ze stichtten een Dacisch rijk, maar dit zou niet meer dan twee eeuwen standhouden. Uiteindelijk delfde koning Decebalus het onderspit. De cultuur van de Daciërs vermengde zich vervolgens met die van de Romeinen. De voertaal werd het Latijn.
In de periode tussen de vierde en de eeuw trokken onder andere de Goten, Hunnen en Bulgaren Dacië binnen. Vanaf de tiende eeuw begonnen de Magyaren (Hongaren) aan een expansie van hun rijk richting Dacië. Twee eeuwen later was heel Transsylvanië onder heerschappij van de Magyaren.
In de veertiende en vijftiende eeuw probeerden de Ottomanen het gebied binnen te dringen. Een van de legendarische figuren die een rol speelde in deze worsteling om de Turken buiten de grenzen te houden, was Vlad Tepes (de Spietser). Zijn bijnaam kreeg hij toebedeeld vanwege de gruwelijke straffen die hij zijn vijanden liet ondergaan. Als vorm van hoogste straf liet hij een houten paal door de ruggengraat prikken, daarbij oppassend geen fatale zenuw te raken. De ongelukkige zou op deze manier twee dagen lijden alvorens te sterven. Tegenwoordig is Vlad Tepes evenwel bekender als inspiratiebron voor de romanfiguur van Bram Stoker: Graaf Dracula.
In de zestiende eeuw drongen de Turken het Hongaarse rijk binnen. Hierdoor viel ook Transsylvanië als vazalstaat onder het Ottomaanse rijk. De regio's Walachije en Moldavië deelden hetzelfde lot als Transsylvanië. De Turken bleven tot ver in de negentiende eeuw over Moldavië en Walachije heersen. De Krimoorlog, die van 1853 tot 1856 woedde, versterkte echter het nationalisme in Roemenië. In 1877 werd Roemenië uitgeroepen tot onafhankelijke staat. Het tijdperk van Ottomaanse overheersing was voorbij.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog schaarde Roemenië zich vervolgens bij Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland. Roemenië had namelijk het voornemen Transsylvanië van Oostenrijk-Hongarije af te nemen, aangezien ongeveer zestig procent van de bewoners in deze streek Roemeens was. Toen Oostenrijk-Hongarije in 1918 verslagen werd, bereikte ook Roemenië zijn doel. De daaropvolgende wereldoorlog deed deze verovering weer teniet. Rusland bezette een deel van Roemenië en Transsylvanië werd bij Hongarije getrokken. In het zuiden werd de regio Dobruja deel van Bulgarije. De Roemeense generaal Ion Antonescu zorgde er vervolgens voor dat koning Carol II van Roemenië aftrad. Antonescu vestigde als gevolg daarvan een dictatoriaal regime. De gevolgen waren desastreus toen hij zich in 1941 achter Hitler schaarde. Vierhonderd duizend Roemeense joden en zesendertig duizend zigeuners werden afgevoerd naar Auschwitz en andere kampen, waar ze vermoord werden.
In augustus 1944 maakte Roemenië een plotselinge omwenteling. Het laat nazi-Duitsland vallen en kiest de kant van de geallieerden. Meer dan 53.000 Duitsers worden gevangengenomen. Deze actie redde de onafhankelijkheid van Roemenië en bekortte de oorlog.
Na de oorlog keerde Transsylvanië terug naar Roemenië. De monarchie werd afgeschaft en de Roemeense Volksrepubliek werd uitgeroepen. De communist Gheorghe Gheorghiu-Dej kwam aan de macht. In 1958 bliezen de Sovjettroepen de aftocht en vanaf 1960 voerde het communistische Roemenië een zelfstandige buitenlandse politiek. Vanaf 1965 was de beruchte Ceausescu aan de macht en voerde hij zijn chaotische en destructieve bewind. In 1974 werd het presidentschap voor hem gecreëerd. Hij plaatste zijn zoon, zijn vrouw en drie van zijn broers op belangrijke politieke posities en verkwistte enorme bedragen aan bizarre projecten. Afgezien van het zogenaamde 'Gouden Tijdperk' in de late zestiger en vroege zeventiger jaren, ging het economisch gezien schrikbarend slecht met Roemenië. In 1989 kwam het Roemeense volk in opstand tegen de dictator. Ceausescu en zijn vrouw moesten uiteindelijk per helicopter vluchten. Maar ze werden gepakt, gevangen genomen en uiteindelijk geëxecuteerd.
De democratische republiek Roemenië werd gesticht in 1990 en maatregelen werden genomen om een vrije markteconomie te installeren. Sinds 2004 is Roemenië lid van de NAVO en sinds 2007 is het lid van de Europese Unie.
Iets meer dan de helft van de Roemenen woont in de stad. In principe is het land vrij homogeen qua populatie. Bijna negentig procent van de bevolking is Roemeens. De overige tien procent bestaat uit Hongaren, Roma, Duitsers, Oekraïners en een restgroep van verschillende andere nationaliteiten. In Roemenië woont de grootste groep Roma ter wereld. De Roemeense bevolking is echter niet onverdeeld blij met deze aanwezigheid.
Religieus gezien kent Roemenië een soortgelijke verdeling. De overgrote meerderheid is Roemeens orthodox. De tien procent die overblijft wordt ingevuld door rooms katholieken, protestanten en Grieks orthodoxen. Minder dan een procent van de bevolking is jood of moslim.
Het Roemeense volk laat zich omschrijven als trots, koppig en gastvrij. Hun historische en culturele achtergrond vormt een bron van vaderlandsliefde. Ook op het natuurschoon van hun land zijn ze bijzonder trots. In combinatie met hun gastvrije aard, opent dit voor de toeristen mogelijkheden om de cultuur van dichtbij mee te maken.
Roemenië heeft een constitutionele democratie. Het parlement bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Aan het hoofd van de regering staat de president. Deze wordt door het volk gekozen. Het kabinet en de minister-president, die door de president aangesteld worden, moeten door het parlement worden goedgekeurd. Sinds 2004 is Traian Basescu president. Zijn ambtstermijn loopt in 2009 af; iedere vijf jaar worden er presidentsverkiezingen gehouden.
De economie van Roemenië groeit aanzienlijk en snel. Het land wordt ook wel gezien als een 'tijger economie'.
De havenplaats Constanta is erg belangrijk voor de Roemeense economie. Zestig procent van de buitenlandse handel komt hier namelijk binnen.
Toerisme is vooral aan de kust van de Zwarte Zee een belangrijke bron van inkomsten. Maar ook Boekarest en Transsylvanië trekken veel toeristen aan. Andere belangrijke sectoren zijn bijvoorbeeld de bouw van motoren, de productie van kleding en elektronische apparatuur.
In Roemenië betaalt men met de Leu. Het is de bedoeling dat rond 2011 of 2012 ook de Roemenen overgaan op de Euro.
237.500 Vierkante kilometer groot en onaangetast door massatoerisme; het Oost-Europese Roemenië kan nog ontdekt worden. De Karpaten in het noorden lopen door tot midden-Roemenië. De hoogste top is 2544 meter en draagt de naam Moldoveanu. Naald- en loofbossen zijn hier talrijk. Ongeveer een derde van het land wordt in beslag genomen door de Karpaten. Ten noorden van de Moldoveanu, omsloten door bergtoppen, ligt de Transsylvaanse vlakte, een plateau met heuvels en dalen. Dit heuvelachtige landschap continueert in de rest van Roemenië, dat onderverdeeld wordt in de streken Walachije en Moldavië. Boomgaarden en wijngaarden worden afgewisseld met korenvelden en akkers met verschillende soorten groenten. In het zuidoosten eindigt de lange weg die de rivier de Donau heeft afgelegd, in de zee. Dit is de grootste delta van Europa. Belangrijke havensteden aan de Donau zijn onder andere Tulcea en Braila. De Donau is niet de enige rivier die door Roemenië stroomt. Andere rivieren zijn bijvoorbeeld de Proet en de Olt.
Door smeltende sneeuw en hevige regenval komen er in de lente vaak lawines voor in de bergen. Een bijkomend probleem vormen de overstromingen die van tijd tot tijd plaatsvinden. Ook heeft Roemenië soms te kampen met aardbevingen. De hierboven genoemde aardbeving van 1977 vormt hier een extreem voorbeeld van.
Het landklimaat in Roemenië zorgt ervoor dat de winters koud zijn en de zomers heet. Ook kan het 's winters behoorlijk mistig worden. Tussen december en april ligt er meestal een dik pak sneeuw. In combinatie met de bergen is Roemenië dan ook een mooi skigebied. Sinaia, Predeal en Poiana Brasov zijn de bekende wintersportplaatsen. In de warme en zonnige zomers daarentegen zijn toeristische plaatsen als Neptun en Mamaia aan de stranden van de Zwarte Zee druk bevolkt.
De wegen in Roemenië zijn niet in al te beste staat. Automobilisten moeten rekening houden met een wegdek vol kuilen en gaten. De markering ontbreekt vaak en niet overal is verlichting aanwezig. Op dit moment zijn er twee snelwegen in gebruik. Tussen Boekarest en Ploiesti, ten noorden van de hoofdstad, ligt een 114 kilometer lange snelweg. De andere snelweg loopt van Boekarest naar Fetesti in het oosten. Deze snelweg is 116 kilometer lang. Voor Roemeense wegen hoeft geen tol te worden betaald. Hier zijn echter twee uitzonderingen op: voor de bruggen over de Donau bij Cernavoda en bij Vadu Oii. Om op de snelwegen te mogen rijden moeten auto's wel voorzien zijn van een vignet. Deze is te koop bij tankstations. Binnen de bebouwde kom mogen voertuigen zestig km/u. Hierbuiten is de maximum snelheid tachtig km/u. De limieten voor motorrijders liggen respectievelijk op veertig en vijftig km/u.
Het netwerk van spoorwegen door Roemenië is zeer goed en goedkoop. De treinen hebben een eerste en een tweede klas. Daarnaast zijn er vier verschillende soorten treinen: personal, inter-city,accelerat en rapid. De laatste twee gaan aanmerkelijk sneller. Het is een aanrader om een ticket een dag van tevoren te kopen.
De bus is minder betrouwbaar en comfortabel dan de trein. Vaak zijn de bussen ook overvol. Net als bij de trein is het ook bij de bus een goed idee om vanwege de drukte een kaartje een dag van tevoren te kopen. Lokale bussen, trams en trolleys werken daarentegen uitstekend. De dienstregeling loopt over het algemeen tussen vijf uur 's ochtends en elf uur 's avonds.
Tussen Tulcea en Sulina aan de Zwarte Zee vaart een veerdienst. 's Zomers is er ook een passagiersboot die de plaatsen Tulcea en Crisan met elkaar verbindt.
Boekarest International Airport ligt iets meer dan vijftien kilometer boven de Roemeense hoofdstad. Van hieruit kan men naar andere landen en buitenlandse steden vliegen. Boekarest heeft naast het internationale vliegveld ook nog Baneasa Airport. Hier vandaan kunnen reizigers binnenlandse vluchten nemen. Vluchten van Boekarest naar Constanta gaan voornamelijk in juli en augustus. Veel andere plaatsen zijn het gehele jaar per vliegtuig te bereiken, zoals Cluj Napoca Airport en Timisoara Airport gelegen nabij de gelijknamige plaatsen.
De Roemeense keuken kan men niet direct als haute cuisine bestempelen. Maar dat wil niet zeggen dat u niet lekker kunt eten in Roemenië. Drie verschillende soorten soep zijn favoriet. Ciorba de perisoare is gemaakt van gehaktballetjes en groenten. De ciorba de burta is een penssoep. Ten slotte kunt u nog genieten van de ciorba de leguma, de traditionele groentesoep. Typisch Roemeense gerechten hebben als vast ingrediënt vlees. Zo worden er bijvoorbeeld ook verschillende soorten stamppotten geserveerd met diverse vleessoorten en gegrilde gehaktballen.
Het kost wat moeite om echte Roemeense volksgerechten te proeven. Ze zijn wel erg smakelijk, dus eventuele inspanning om ze te vinden wordt beloond. Zo bestaat ardei umpluti uit heerlijke gevulde paprika's. Sarmale is een soortgelijk gerecht. Deze keer worden wijn- of slabladeren gevuld met rijst en vlees.
Voor het eten drinken Roemenen vaak een glaasje Tuica, een sterke pruimenbrandewijn. Bij het eten kan men in Roemenië genieten van heerlijke wijnen uit het land zelf. De wijnregio's zijn over heel Roemenië verspreid en produceren verschillende kwaliteitswijnen. Bekende streken zijn onder andere de Transsylvaanse Hoogvlakte en Moldavië. Al sinds de Romeinse periode worden hier druiven verbouwd die bestemd zijn voor de productie van wijn. In de communistische periode heeft de wijnbouw erg geleden. Hierdoor is Roemenië als wijnland nog altijd onbekend. Tegenwoordig besteedt men weer veel zorg en aandacht aan de productie en kunnen wijnliefhebbers ook in Roemenië een goed glas witte en rode wijn drinken.
De Roemeense tijd is GMT/UTC+ twee uur. Eind maart wordt de klok een uur vooruit gezet, om eind oktober weer terug te worden gedraaid. Ten opzichte van de aangrenzende landen Hongarije en Servië-Montenegro is er een uur tijdsverschil.
Hotels in Roemenië worden geclassificeerd aan de hand van een vijf sterrensysteem. Ook kamers in hotels met geen of slechts één ster zijn meestal sober maar schoon. Het sanitair moet vaak worden gedeeld in deze hotels. In hotels met twee of meer sterren zijn de kamers voorzien van eigen badkamer en toilet. Vaak is het ontbijt bij de prijs inbegrepen.
De afgelopen jaren zijn er meer en meer jeugdherbergen en hostels gesticht. Ze liggen verspreid over het land en hebben een eigen vereniging.
Campings zijn er volop in Roemenië. De meeste hebben hun poorten geopend van mei tot september. Niet alle campings hebben douchegelegenheid of toiletten. Op sommige campings kunnen ook huisjes gehuurd worden. Deze worden popas truistic genoemd.
Een uitgebreid netwerk van trekkershutten is verspreid door de bergen. In veel ervan kan niet alleen geslapen maar ook gegeten worden. Het is niet nodig van tevoren een plaats te reserveren.
Bij aankomst in de steden worden toeristen vaak benaderd door mensen die overnachtingen in kamers aanbieden. Ook op het platteland is Bed & Breakfast erg populair. Dit wordt aangeduid met het woord pensiune. De classificatie voor Bed & Breakfast gaat niet met sterren, maar met madeliefjes. Het minimum is één madeliefje; de beste plekken krijgen drie madeliefjes toebedeeld. Meer informatie over de locatie en de faciliteiten vindt men in de lokale toeristenbureaus.
Voor meer informatie over Roemenië raden wij u naast zoeken met Google de volgende bronnen aan :
Onderstaande vragen en antwoorden zijn een selectie van meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij kijk dan even op de faq pagina. Of neem contact met ons op.